torstai 5. joulukuuta 2019

Pelastajan ensihoidon opinnot

Ensimmäisen lukukauden lopussa pelastajan koulutus on pääasiassa ensihoitoa. Kävimme ensiksi teoriassa läpi ensihoitoon liittyvät asiat, sen jälkeen siirryimme käytäntöön. Alussa oli ambulanssiin, välineistöön ja tekniikkaan tutustuminen. Katsottiin minkälaisia tarvikkeita ja kuinka paljon hoito,- happirepuissa  ja auton kaapeissa on.


Ensihoito autot meidän harjoiteluissa

Sen jälkeen kävimme harjoittelemassa rastityyppisesti kantotuolin ja paarien käyttöä. Jotta harjoitukset olisivat realistisempia, kurssikaverit olivat "potilaiden rooleissa". Seuraavaksi täällä viikkolla oli vuorossa ensihoidon hengityksen turvaaminen ja ensihoidon lääkkeet. Hengityksen ensihoitotunnilla harjoittelimme ventiloimaan, i-gel, larynxtuubi ja intubaatioputken laittoa. Käytössä oli nuket ja ventiloimme myös toisiamme, oli mielenkiintoista kokea, miten paljeventilaatio tuntuu potilaalle.


Minäkin olen ollut "tajuton potilas" 

I-gel ja larynxtuubi on ensihoitajan työhön kuluva osa, sillä turvataan hengityksen kun potilaan omaa hengitystä ei ole, tai se ei ole riittävä. Vaikka perustason ensihoitajan työhön ei kuuluu intubaatio, lääkärin avustaminen kuuluu, joten on hyvä osata miten intubaatio tapahtuu.

I-gel ja larynxtuubi laitaaminen nukeelle

Ensihoidon tuntien lisäksi opiskeluun kuului myös turvallisuusviestintä, anatomia ja liikunta. Liikunnan tunneilla saamme aina lisää ohjeita oikein liikkumiseen. Liikunnanopettaja omasta kokemuksesta yrittää neuvoa, että pitää liikkua oikein muuten käy huonosti. Tämän opettajan puhekieli on erittäin muistiin tarttuva. Tsökö, on ehkä paras esimerkki niistä, se tarkoittaa rikki (polvi tsökö).
Tällä viikolla loukkantui urheilussa yksi kurssikaveri. Onneksi nyt tulee joululoma, ensivuosi alkaa ensihoidon opinnoilla, niin hän ennättää parantua ennen savusukelus harjoituksia. Pelastajan opinnot ovat niistä harvoista opinnoista Suomessa, missä fyysinen vamma voi estää valmistumista.

Opistolla järjestetään myös  sähly, - ja lentopallo turnauksia. Tämä perinne on jatkunut joka lukukausi ja siihe osallistuvat kaikki pelastajat, päällystökurssilaiset ja opettajat. Juuri viimet viikot pelailille ja kilpailimme  kaikki kurssilaiset iltaisin oppituntien jälkeen. Meidän kurssilla ei tällä lukukaudella kovin hyvin mennyt, pitää treenata nyt puoli vuotta kovaa ja yritämme ensi lukukaudella pärjätä paremmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti