torstai 20. helmikuuta 2020

Ensihoito painoiteinen toinen lukukausi

Vuosi on jo lähtenyt hyvin käyntiin. Toinen lukukausi pelastajanopinnoista on suurin osin ensihoitoa. Erittäin tiiviit ensihoito-opinnot sisältävät  paljon ammattilaisten luentoja ja käytännön harjoiteluita.

Ensihoitoharjoitukset harjoitusaluella

Ensimmäisten viikkojen aikana harjoiteltiin paljon kokonaisvaltaista ensihoitoa. Pelastusopistolla on kahdentyypistä käytännönharjoitusta, simulaattori ja harjoitusalue. Simulaattorissa on täysin varustettu huone, missä on kameroiden videokuvaus ja nukkepotilaan elintoiminnot siirtyvät  suoraan valvomoon. Nukke on niin laadukas, että valvomosta voi säätää pulssin, verenpaineen ja hengityksen. Nukkesta kuuluu myös hengitysäänet, ne säädetään valmomossa. Potilaan kaikkia arvoja valvomosta voi muuttaa reaaliaikaisesti. Kouluttaja myös kuulee mitä kysymme ja voi vastata kysymyksiin kaiutin ja mikrofonin avulla. Harjoitusaluella harjoiteltiin ensihoitokokonaisuuksia. Tuntuu erittäin todelliselta, kun odotamme "keikkaa" ambulanssissa, tietämättä minkäläinen potilas seuraavaksi tulee. Harjoitusalue on 38 hektaarin kokoinen. Se on vähän kun kokonainen kylä, siihin rakennettu jopa oma terveysasema, mihin potilaat viedään ja luovutetaan.

Harjoittelujen lisäksi tämän hetken ammattilaiset pitivät koulutuksia. Kätilö oli pitämässä luentoja raskauksista ja synnytyksistä ja sen jälkeen harjoiteltiin nukeilla synnytyksiä ja vauvojen hoitoa.


Vauvan elvytys ja ventilaatio

Synnytyksen avustamisen harjoitukset

Hänen lisäksi ammattilaisten koulutuksia oli pitämässä ensihoitaja ja poliisi. Ensihoitaja kävi tämän hetkiset käytännöt ja poliisi kävi puhumassa  poliisintyöstä sekä kävimme aseet läpi. Poliisi ja ensihoitaja tekevät paljon yhteistyötä ja usein, joten oli erittäin hyödyllistä käydä läpi toisen osapuolen näkökulmasta osioita.

Teoria-, ja käytönnöntentejä on ollut myös paljon. Ensihoito on laaja kokonaisuus, joten tentit on jaettu moneen osaan. Viikossa tentejä on keskimäärin 1-2. Osan niistä voi päästä läpi jos anatomian kurssit on hallinassa ja toisten taas on opeteltava ulkoa. Pelastajaopiskelijat kun auttavat toisia ja asuvat lähellä toisiaan, niin pääsevät tentteista erittäin hyvin läpi. Muutama  joutuu usein uusimaan, mutta lähinnä vain jos ei ole valmistautunut  hyvin tai ei ollut keskittynyt tenttissä riittävästi. Minulla tähän mennessä kaikki tentit menneet läpi ja  yritän jatkaa samalla tavalla eteenpäinkin.

Todella laadukaat opinnot kokonaisuudessaan. Pelastusopiston kurssit on todella tehokkaat ja laadukkaat, toivottavasti se jatkuu sellaisena myös tulevaisuudessa. Erityisesti huomasin, että opettajat tykkäät siitä mitä tekevät ja se parantaa opetuksen tasoa huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti