tiistai 26. toukokuuta 2020

Korkealla työskentely ja pintapelastus viikko


Korona pandemiasta huolimatta pelastusopisto on järjestänyt harjoituksia pienissä ryhmissä. Meidän vuoro tuli nyt ja  olimme tiukat kaksi viikkoa pienryhmissä harjoittelemassa pintapelastusta, korkealla työskentelyä ja savusukellusta.

Ensimmäisenä tuli korkea työskentely. Kävimme aamulla harjoitusalueella pelastuslaitoksilla olevat välineet läpi ja pian sen jälkeen harjoittelimme jo miten laskeudumme alas korkealta. Vaikka laskeutuminen olikin varmistettu, lisäksi opettaja tarkisti ennen laskeutumista meidän laitteet. Silti alku oli jännittävää. 



Kun oli harjoiteltu laskeutumaan itse, alkoi ryhmässä työskentely pelastustehtävissä. Se olikin paljon monimutkaisempaa, sillä pitää olla suunnitelma siitä miten ihminen pelastetaan, olla oikeat välineet ja työtehtävät jaettu ja jokaisella selvillä. Näissä on käytetty erilaisia systeemejä painon keventämiseen ja erikoisia välineitä, kuten kolmijalkaa. Erittäin onnistunut päivä oli tämäkin. Kouluttajana on toiminut oikeat palomiehet työelämästä. Erityisesti jäi mieleen lause jonka eräs opettaja sanoi: "en opeta teitä tenttiä varten, vaan työelämän varten".

Ihmisen pelastaminen, kolmijalka käytäen


Pintapelastusharjoitteluista puolet niistä on ollut opiston harjoitusaltaassa ja puolet järvessä. Opistolla harjoiteltiin uimista, sukeltamisen tekniikkaa ja välikorvanpaineen tasoittamista. Lopuksi oli legendaarinen haalariuinti, jolloin piti uima-altaan reunoja koskematta pukea haalari vedessä ja pysyä altaassa noin 30 minuuttia.

Tälläinen altas on opistolla. Syvyys 6 metriä


Se oli kyllä raskasta.Vaikka pelastajat ovat hyviä uimareita niin silti muutamalle se oli liian raskasta ja luovuttivat. Heti kun oli opittu pintapelastuksen perustaidot niin lähdimme järvellä harjoittelemaan kokonaisuuksia. Meidän tehtävämme oli harjoitella ihmisen pelastaminen järvestä ja  hukkuneen etsintä. Paikallinen yleisö oli katsomassa meidän suorituksia.

Harjoittelut järvellä, uhri löytyi

Seuraavaksi tulossa ovat  savusukellukset ja perinteinen Oulun mallin testi. Olen valmis siihen, mutta toki vähän kuitenkin jännittää tuleva.

Vapaa-aikaakin oli joten pääsin nauttimaan luonnosta ja poikkesin käymään Kolilla. Oli aurinkoinen päivä ja keväinen luonto oli kauneimmillaan.

Koli on Suomen helmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti