lauantai 31. elokuuta 2019

Pelastajankurssi. Kolmas viikko, palofysiikka, liikuntakasvatus

Kolmas viikko on alkanut paloauton ajamisella Kuopiossa, täällä kertaa ajoimme kaupungissa. Yhdessä autossa oli viisi opiskelijaa ja jokainen pääsi ajamaan noin puolisen tuntia. Ajot menivät todella nopeasti, keskustelimme opettajan kanssa sekä ajoon liittyvästä, että palomiehen työhön liittyvistä asioista matkojen aikana. Jäi mieleen eniten opettajan työssä tapahtuneet hassut tilanteet. Naisista puhuttiin jonkun verran, mutta opettaja todella hyvin sanoi ”muistakaa, että jokainen nainen on jonkun vaimo, tytär”. Ajot menivät erittäin hyvin, kaikki autot palautettiin ehjänä opiston halliin. Saimme myös samalla hyviä neuvoja palomiehen työhön liittyen.

Tälläisillä paloautoilla harjoitelaan ajamaan


Tiistaina meillä oli liikuntakasvatustunti ja koko tunnin olimme liikuntasalissa. Opettaja suunnitteli kaikkien lihasryhmien treenaamisen jossa 20 sekuntia yhden liikkeen treeni, 10 sekuntia tauko ja sen jälkeen toinen liike. Esimerkiksi leuanveto 20s, 10s tauko ja seuraavaksi lankku ja jne. Tämä jatkui 4 kierrosta eli noin 1,5 tuntia. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta se ei todellakaan sitä ollut. Koko liikuntasali oli hikipisaroita täynnä ja kaikki opiskelijat hiestä märkinä. Liikunnasta parhaan arvosanan saaminen on vähän utopista, koska pitää olla paljon lihaksia, mutta samalla juosta 3200m cooper testissä. Mielenkiintoista, onko kukaan koskaan pelastusopistolla saanut liikunnasta parhaan arvosanan, eli 5.

Pelastajan liikuntakasvatus arvosanat


Keskiviikkona ja torstaina oli palofysiikan vuoro. Tällä kertaa laskettiin painehäviöitä letkuissa. Laskut eivät ehkä lukiolaisille olleet vaikeita, mutta ne ovat kai vaikeammat matemaattiset laskut, mitä pelastajan on osattava. On erittäin tärkeä osata asettaa oikeat paineet pumpussa, ettei palomiehille, kuka on letkun päässä, tulisi ylipäätänsä riittävästi vettä, tai jos paine liian korkea voi tapahtua loukkaantumisia. Opettajat ovat opistolla erittäin hyviä. Kun en ymmärtänyt yhdessä kohtaan miten pitäisi laskea, opettaja ei missään kohtaan hermostunut vaan yritti eri tavoin saada asian aukaistua. Heti huomaa, että Pelastusopiston opettajat todella tykkäävät mitä tekevät, se heijastuu oppituntien laatuun.


Palofysiikka laskuja
Viikon lopettamme paloteatterissa, näemme käytännössä, miten tuli ja savut kehityvät. Näimme, miten lämpötila nousee, kuinka se kehityy ja miten sprinklerijärjestelmä rajoittaa tulipalon kehittämistä. Pelastusopistoon pelastajien koulutuksen keskittyminen on ollut minun mielestä oikea päätös. Pelastusopisto pystyy kokonaisvaltaisesti ja laadukaasti kouluttaa, tässä on maan paras harjoitusalue, parhaat opettavat. Toki rahoituksen lisääminen nyt kun Helsingin pelastuskoulu lopetettu on tärkeä. Opiskelijoiden määrän pitää lisätä, ilman lisää rahoitusta koulutuksen laatu kärsisi.


Pelastusopiston paloteatteri

Tällä kertaa perjantaina ei ollut oppitunteja, joten pääsimme pidemmän viikonlopun viemään. Oli ihana päästä viettämään aikaa perheen kanssa. Kävimme pojan kanssa luovuttamaan verta, joka oli minulle jo 36 kerta. Tietynlaista pelastamista sekin on.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti