sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Savusukellustesti

Fyysisesti raskain viikko tällä lukukaudella on ollut. Alkuviikolla tutustuimme pelastajan paineilmalaitteeseen ja siihen oli varattu kokonainen päivä. Jo seuravana päivänä harjoittelimme paineilmalaitteen testausta ja pesua. Kokeilimme myös kävellä torniin ylös ja alas täydessä varusteissa. Se kipeytti pohkeet ihan kunnolla ja saimme pienen esikuvan seuraavasta päivästä.

Paineilmavarusteihiin tutustuminen

Fyysisesti vaikein päivä vihdoin tuli. Jalat oli muutenkin jo valmiiksi jumissa edellisestä päivästä, joten jännitin hieman onnistuuko testi ollenkaan. Testi koostui kolmesta alueesta. Testissä meidän kurssi jaettiin kolmeen pienempään ryhmään. Torni oli yksi, pitää kävellä ylös ja alas torniin täydessä varusteissa ja paineilmalaiteen kanssa neljä kertaa, vähintään yhden kerran kahden paloletkukehikkon kanssa ja ne painaa kyllä ihan riitävästi 18kg yksi, joten varusteiden ja kehikoiden yhteispaino on noin noin 60kg. Hengityksen kanssa minulla on niin paljon kehitettävä.
Sen jälkeen perinteinen esterata. Se sisälsi kuorma-autonrenkaan siirtämistä lekalla kolme metriä, esteiden ylittäminen ja alittaminen, paloletkujen kantaminen, trullaaminen,  75kg painoisen nuken raahaminen 30 metriä. Kaiken piti tehdä tietysti täydessä varusteissa. Tämä osuus ainakin minulle oli helpoin.



Kolmas osa testistä oli täydessä pimeydessä häkkirata. Vähän samanlainen rata kun pääsykokeissa, mutta paljon pidempi ja sekin tehdään täydessä varusteissa. Ettei se olisi liian helppo, ennen sen toteutumista hapotetaan kädet ja jalat kuntoilupöyrässä, vetämällä taljaa ja kiipeämällä loputtomattomissa tikkaissa 20 metriä.   
Pöyräily ennen häkirata



Testi suoritettiin pareittan, ja saimme radiopuhelimet. Olipas ahdasta sisällä, käännökset vaikeat, luukut ahtaat ja yksi noin kolme metriä pitkä putki juuri ja juuri minun paksuinen. Putkesta ei yksin pääsee millään, pari alussa työntää toisen, sitten kun pääsee vetää toisen. Häkkiradan hyvä opiskelija voi saada läpi 20 minuutissa, meillä kesti 40. Yhdessä kohdassa emme vain löytäneet eteenpäin pääsyä, oli liikuva ovi, mutta jotenkin ei tajuttu sitä.  Kuten opettaja hyvin sanoi, "tässä korjataan pääsykokeiden virheet", jos on fobioita, tässä se varmasti tulee esillä.Testin jälkeen olin niin puhki  kun voin vain olla. Nyt ymmärrän paremmin mitä tarkoittaa olla savusukelluskelpoinen palomies. Kunnioitan ihan eri tavalla sen kelpoisuuden pääsijöitä. Toki tämä on epävirallinen testi, koska oikea testi on opiskelujen lopussa, jolloin mitataan samalla kehonlämpöä suoraan peräsuolesta realiaikaisesti.
Aloitamme opiskellut vasta tiistaina, joten nyt osui pidempi vapaaputki.

2 kommenttia:

  1. Jos häkkiradalla epäonnistuu ja testi keskeytyy niin loppuuko koulukin tuolloin?

    VastaaPoista
  2. Saa yrittää uudestaan 2 viikon päästä. Sen jälkeen vielä kerran, mutta sen on pakko saada läpi ennen valmistumista. Opettajien mukaan ,koulun aikana on ollut muutama tapaus, jolloin opiskelija ei valmistunut tämän testin takia.

    VastaaPoista