torstai 26. syyskuuta 2019

7 viikko, iltaharjoittelut.

Tällä viikolla suurin osa opinnoista liikuntatuntia lukuunottamatta, olivat teoria opetusta. Palofysiikka, ATK, viestiliikenne ja rakennusturvallisuus. Juuri tämän vuoksi iltaisin vapaa-aikana kävimme käytännön harjoituksessa itsenäisesti. Tiistaina illalla harjoiteltiin paineilmahengityslaiten kanssa, kiipeiltiin torniin 6 kertaa ja harjoiteltiin samalla renkaan siirtämistä ja letkujen kantamista. Samalla laskettiin ilmankulutus, jolloin todettiin, että on tapahtunut huima parannus tässä. Alussa ilmakulutus minulla on ollut 92-95l/min, nyt samoissa tehtävissä on 66-72l/min. Muilla kurssikavereilla kehitys tapahtunut ihan samansuuntaisesti. Paineilmahengityslaiteen kanssa iltaisin voi harjoitella kun on saatu käyttö-, ja huoltokoulutus. Paineilmahengityslaitteen harjoitusta iltaisin ei voi tehdä yksin, eli vähintään parittain.

Iltaharjoitellut kurssikaverin kanssa

Keskiviikkona oli maksimisykkeen mittaus. Saimme sykemittarit aamulla, ohjeistettiin miten siitä mitataan. Testin teimme omatoimisesti, ensin juostiin hitaasti lämmittelemään, sen jälkeen etsitiin isoin mäki ja täysillä ylös. On kyllä vaikeaa lopussa, en vain jaksanut enempää, en millään. Ensimmäinen nousu olikin paras, jolloin syke oli 175 kertaa minuutissa. Tässä minulla on matalin arvo koko kurssissa. Olen minä kyllä vanhin kursissa, mutta ehkä tein jotain väärin, kun maksimisyke on niin matalalla.

Torstaina oli myös teoriapäivä, alussa rakennuspiirustuksen tulkinta, iltapäivällä turvallisuusviestintä. Rakennuspiirustuksen tulkinta on äärimäisen tärkeä pelastajan ammatin osa-alue, joten on tiedettävä, mitä jokainen merkki esimerkiksi pohjapiirustuksessa tarkoittaa. Saimme paljon uutta tietoa, kuten mistä materiaallista rakennus tehty, palo-osastointi, ilmavaihdon merkinnät jne.

Ryhmässä tulkitiin piirustukset

Viimeiset viikon tunnit oli turvallisuusviestintää. Opettaja hyvin esitti sen, miksi viestintä on tärkeä, mitä voimme saavuttaa jos onnistumme. Some on nykyteknologiaa ja hyvä kanava viestinässä, pelastusopisto ihan selvästi lisännyt mukanaoloa tässä kehityksessä.  Lopuksi opettaja kehui meitä sanomalla "olkaa ylpeitä kun pääsitte opiskelemaan pelastajaksi. Kun onnettomuudessa kaikki juoksee pois, te menette sisälle. Olette viimeinen toivo." Täytyy tunnustaa, että tämä pieni lause antoi niin paljon voimaa ja on täydellinen ajoitus aloittaa viikonloppu.

Tämä pieni lause ylhällä oikealla jäi myös mieleen


lauantai 21. syyskuuta 2019

Pelastajan bileet


Ilta ei loppunut siihensamana päivänä oli  pelastajabileetJolloin uudet pelastaja  opiskelijat järjestelivät esityksenErittäin hyvä   ilmapiiri oli bileissätanssittiin ja pidettiin   hauskaaErittäin paljon ihmisiä on ollut  bileissä


Pelastajabileet

Torstaina taas päivä ei ollut olenkaan hyväoli  vaikea keskittyätein paljon virheitäOnneksi  koko päivän harjoittelimme solmujen    tekemiset ja letkujen pesemisetniin ei ollut  vaarallista epäonnistuaTämä viikko on  mennyt äkkiä, oli erittäin lyhyt, aloitimme tiistaina ja perjantaina pääsimme jo klo   10 kotiin

sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Savusukellustesti

Fyysisesti raskain viikko tällä lukukaudella on ollut. Alkuviikolla tutustuimme pelastajan paineilmalaitteeseen ja siihen oli varattu kokonainen päivä. Jo seuravana päivänä harjoittelimme paineilmalaitteen testausta ja pesua. Kokeilimme myös kävellä torniin ylös ja alas täydessä varusteissa. Se kipeytti pohkeet ihan kunnolla ja saimme pienen esikuvan seuraavasta päivästä.

Paineilmavarusteihiin tutustuminen

Fyysisesti vaikein päivä vihdoin tuli. Jalat oli muutenkin jo valmiiksi jumissa edellisestä päivästä, joten jännitin hieman onnistuuko testi ollenkaan. Testi koostui kolmesta alueesta. Testissä meidän kurssi jaettiin kolmeen pienempään ryhmään. Torni oli yksi, pitää kävellä ylös ja alas torniin täydessä varusteissa ja paineilmalaiteen kanssa neljä kertaa, vähintään yhden kerran kahden paloletkukehikkon kanssa ja ne painaa kyllä ihan riitävästi 18kg yksi, joten varusteiden ja kehikoiden yhteispaino on noin noin 60kg. Hengityksen kanssa minulla on niin paljon kehitettävä.
Sen jälkeen perinteinen esterata. Se sisälsi kuorma-autonrenkaan siirtämistä lekalla kolme metriä, esteiden ylittäminen ja alittaminen, paloletkujen kantaminen, trullaaminen,  75kg painoisen nuken raahaminen 30 metriä. Kaiken piti tehdä tietysti täydessä varusteissa. Tämä osuus ainakin minulle oli helpoin.



Kolmas osa testistä oli täydessä pimeydessä häkkirata. Vähän samanlainen rata kun pääsykokeissa, mutta paljon pidempi ja sekin tehdään täydessä varusteissa. Ettei se olisi liian helppo, ennen sen toteutumista hapotetaan kädet ja jalat kuntoilupöyrässä, vetämällä taljaa ja kiipeämällä loputtomattomissa tikkaissa 20 metriä.   
Pöyräily ennen häkirata



Testi suoritettiin pareittan, ja saimme radiopuhelimet. Olipas ahdasta sisällä, käännökset vaikeat, luukut ahtaat ja yksi noin kolme metriä pitkä putki juuri ja juuri minun paksuinen. Putkesta ei yksin pääsee millään, pari alussa työntää toisen, sitten kun pääsee vetää toisen. Häkkiradan hyvä opiskelija voi saada läpi 20 minuutissa, meillä kesti 40. Yhdessä kohdassa emme vain löytäneet eteenpäin pääsyä, oli liikuva ovi, mutta jotenkin ei tajuttu sitä.  Kuten opettaja hyvin sanoi, "tässä korjataan pääsykokeiden virheet", jos on fobioita, tässä se varmasti tulee esillä.Testin jälkeen olin niin puhki  kun voin vain olla. Nyt ymmärrän paremmin mitä tarkoittaa olla savusukelluskelpoinen palomies. Kunnioitan ihan eri tavalla sen kelpoisuuden pääsijöitä. Toki tämä on epävirallinen testi, koska oikea testi on opiskelujen lopussa, jolloin mitataan samalla kehonlämpöä suoraan peräsuolesta realiaikaisesti.
Aloitamme opiskellut vasta tiistaina, joten nyt osui pidempi vapaaputki.

sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Kuukausi pelastusopistolla takana

Ensimmäinen kuukausi pelastusopistossa on mennyt ja täytyy todeta, että aikaa menee todella nopeasti. Tällä viikolla pääsimme tutustumaan pelastajien hydraulisiin työkaluihin, mottorisahaan ja radiopuhelimeen.

Oli kylä mielenkiintoista päästä tutustumaan hydraulisiin työkaluihin. Kolmen opiskelijan ryhmissä kävimme rastissa, joissa piti suorittaa pieniä tehtäviä. Meillä oli sekä akulla varustettuja, että sähköisiä generaattorin kautta toimivia hydraulisia työkaluja. Lisäksi kävimme läpi korkea-, ja matalapaine tyynyjen käyttö. 



Tiimissa käyttiin läpi hydraulliset työkalut
Ilmatyynyjen käyttöharjoitus


Moottorisahan käyttö kuuluu pelastajan perustaitoihin, joten sekin kuuluu opintoihin. Aluksi tutustuimme moottorisahaan, purettiin se ja kävimme läpi miten moottorisaha toimii. Sen jälkeen pääsimme tositoimiin, eli sahaamaan. Vaikka olenkin sahannut motorisahalla aikaisemmin, uutta olen oppinut taas jälleen kerran. Lopuksi suoritimme huollon, putsattiin ja tarkistettiin seuraavaa käyttökertaa varten.



Mootorisahan käyttö harjoitukset
Kuvioiden tulkinta lukijan vastuulla 😀


Loppuviikosta kävimme radiopuhelimen käyttöön liittyvän koulutuksen. Virven radiopuhelimen asetuksien muuttaminen nosti mieleeni Nokian alkupuhelimet, koska ne toimivat juuri samalla tavalla. Tämän koulutuksen lopussa pääsimme harjoittelemaan oikeaa viestintää niiden avulla. Meitä jaettiin kahden opiskelijan ryhmiin ja piti välittää toisten näkemättä tehtävässä määritetyt viestit aakkosilla. Jännä kuinka nopeasti alkoi  viestintä sujumaan.

Tämän viikon paras kohta oli, kun yhden opetustunnin aikana yksi opiskelija esitti vapaan kysymyksen "miksi poliisi voi olla hätäkeskuspäivystäjä mutta ensihoitaja ei? ". Opettajan vastaus yllätti : "Vaikka pystyisitte työskentelemään pelastajan koulutuksilla hätäkeskuspäyvystäjäksi, ette halua istua ja vastata puheluihin neljän seinän sisällä , haluatte lähteä kentälle jossa on vaarallisia tilanteita, haluatte olla sankareita ja haluatte toimintaa. Niin haluaisin minäkin jos olisin teidän tilanteessa". Hän ei ymmärrä miksi poliisi AMK suorittanut edes halua työskenellä toiselaisessa ammatissa. Tästä tuli hyvä fiilis, hän sanoi tarkalleen siitä, mitä ajattelen itsekin.