maanantai 23. joulukuuta 2019

Viimeiset viikot opistolla, ensimmäinen lukukausi päätyi

Ensimmäinen lukukausi on ohi ja se meni niin äkkiä. Viimeiset viikot harjoiteltiin ensihoitoa, elvytysharjoittelu ja suoniyhteyksien avaamista kurssikaverille. Elvytysharjoittelu tehtiin moneen kertaan, yhdellä yksiköllä ja kahdella. Täytyy tunnustaa, että kahdella yksiköllä (4 henkilöllä) elvytys on helpompaa, mutta samalla pitää tietää tarkalleen mitä kukin jäsen tekee. Elvytettävinä olivat kalliit nuket joilla pulssi tuntuu, hengitys kuuluu ja rytmi näkyy monitorissa. Harmi kun nuket eivät puhu tai vuoda verta 🤔

Elvytys harjoittelu kahdella yksiköllä

Suoniyhteyksien avaaminen oli hauskaa. Tarkoitus oli pistää viisi kertaa, joista vähintään yhden piti onnistua. Itselläni on pitkä kokemus kanyloinnista, joten kokeilin yhden kerran. Minun tämän tehtävän pari oli tässä kokematon, joten hän pääsi pistämään minua viisi kertaa. Puolet niistä hän onnistui. Vaikka minulla on hyvät suonet, todella hyvin hän onnistui. Muutenkin, yhtä hauskaa pistämistä lukun ottamatta, kaikki kurssin opiskelijat onnistuivat todella hyvin.

Kanylointi

Viimeinen koulupäivä tänä vuonna oli päättäjäisjuhla, jolloin koulunsa päättäville  jaettiin koulutodistukset. Juhlaan saapui myös Suomen sisäministeri Maria Ohisalo. Puheessaan hän ilmoitti lisäävänsä rahoitusta pelastusopisto sekä lisäksi hän toivoo opiskelijoiksi enemmän naisia ja ulkomaalaistaustaisia. On hyvä, kun näin korkean virkan vieraita oli saatu opistolle.
Koko tapahtuma näytettiin suorana netissä, joten kuka vain, mistä vain voi katsoa päättäjäisjuhlaa. Sen voi myös nähdä edelleen youtubessa tästä linkistä: https://m.youtube.com/watch?v=BOBGmtezmiY.

Tämän jälkeen lähdettiin talvilomalle joka kestää kolme viikkoa. Koulu alkaa nyt vasta 13. päivä tammikuuta, jolloin olemme jo toisen lukukauden opiskelijoita 😊

torstai 5. joulukuuta 2019

Pelastajan ensihoidon opinnot

Ensimmäisen lukukauden lopussa pelastajan koulutus on pääasiassa ensihoitoa. Kävimme ensiksi teoriassa läpi ensihoitoon liittyvät asiat, sen jälkeen siirryimme käytäntöön. Alussa oli ambulanssiin, välineistöön ja tekniikkaan tutustuminen. Katsottiin minkälaisia tarvikkeita ja kuinka paljon hoito,- happirepuissa  ja auton kaapeissa on.


Ensihoito autot meidän harjoiteluissa

Sen jälkeen kävimme harjoittelemassa rastityyppisesti kantotuolin ja paarien käyttöä. Jotta harjoitukset olisivat realistisempia, kurssikaverit olivat "potilaiden rooleissa". Seuraavaksi täällä viikkolla oli vuorossa ensihoidon hengityksen turvaaminen ja ensihoidon lääkkeet. Hengityksen ensihoitotunnilla harjoittelimme ventiloimaan, i-gel, larynxtuubi ja intubaatioputken laittoa. Käytössä oli nuket ja ventiloimme myös toisiamme, oli mielenkiintoista kokea, miten paljeventilaatio tuntuu potilaalle.


Minäkin olen ollut "tajuton potilas" 

I-gel ja larynxtuubi on ensihoitajan työhön kuluva osa, sillä turvataan hengityksen kun potilaan omaa hengitystä ei ole, tai se ei ole riittävä. Vaikka perustason ensihoitajan työhön ei kuuluu intubaatio, lääkärin avustaminen kuuluu, joten on hyvä osata miten intubaatio tapahtuu.

I-gel ja larynxtuubi laitaaminen nukeelle

Ensihoidon tuntien lisäksi opiskeluun kuului myös turvallisuusviestintä, anatomia ja liikunta. Liikunnan tunneilla saamme aina lisää ohjeita oikein liikkumiseen. Liikunnanopettaja omasta kokemuksesta yrittää neuvoa, että pitää liikkua oikein muuten käy huonosti. Tämän opettajan puhekieli on erittäin muistiin tarttuva. Tsökö, on ehkä paras esimerkki niistä, se tarkoittaa rikki (polvi tsökö).
Tällä viikolla loukkantui urheilussa yksi kurssikaveri. Onneksi nyt tulee joululoma, ensivuosi alkaa ensihoidon opinnoilla, niin hän ennättää parantua ennen savusukelus harjoituksia. Pelastajan opinnot ovat niistä harvoista opinnoista Suomessa, missä fyysinen vamma voi estää valmistumista.

Opistolla järjestetään myös  sähly, - ja lentopallo turnauksia. Tämä perinne on jatkunut joka lukukausi ja siihe osallistuvat kaikki pelastajat, päällystökurssilaiset ja opettajat. Juuri viimet viikot pelailille ja kilpailimme  kaikki kurssilaiset iltaisin oppituntien jälkeen. Meidän kurssilla ei tällä lukukaudella kovin hyvin mennyt, pitää treenata nyt puoli vuotta kovaa ja yritämme ensi lukukaudella pärjätä paremmin. 

sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Iso palomies 😊

Viikko alkoi alkusammutuskoulutuksen järjestämisen tunnilla. Kävimme läpi, mitä alkusammutuskoulutus tavallisille ihmisille sisältää ja miten turvallisuuteen pitää kiinnittää huomiota kun se pitää järjestetään. Sekä myös miten pitää herättää kiinnostusta koulutettaville. 

Tuttu näköinen koulutus jokaiselle

Kaksi hauskaa asiaa tuli mieleen. 
Ensimmäisenä,  kuinka pitkä minä olen kuvissa muiden kurssilaisiin verrattuna. 🤔

Iso palomies 😂
Toinen, menemme poikani kavereiden lasten kanssa pari viikon päästä alkusammutuskoulutuksen Vantaan Rekolan. Hassua nähdä opitut asiat käytännössä.

Toinen osa viikon tunneista, on ollut liikuntakasvatus. Opettaja ensin luokassa näytti, miten anatomia vaikuttaa urheiluun, eli tietyt ihmiset eivat vain sovellu esimerkiksi kyykkyjen tekemiseen. Tässä täyttyy tunnistaa, että minä pitkänä ihmisenä en ole hyvä siinä. Teorian jälkeen, kävimme liikuntasalilla ja kävimme tarkasti läpi, miten kyykyyt ja rinnanveto tehdään oikeaoppisesti. Kyykyyt on vielä tuttu liike, mutta sen sijaan rinnanveto oli ihan uusi asia. En sitä ole elämässä kertaakaan tehnyt, mutta yritän nyt sen oppia ja treenata. Rinnanvedon ansiosta saa treenattua erittäin laajasti lihasryhmiä.

   
Ensimmäisen kerran rinnanveto, sen kylä huomaa 😂

Lyhyt ja mielenkiintoinen viikko meni nopeasti ja lähdimme kaikki koteihin isänpäivän vietöön. Kurssissa vain kolmella on lapsia, se olikin minulle yllättävä.

lauantai 2. marraskuuta 2019

Ensilumi opistolla

Ensilumi aloitti meidän tenttiviikon. Kuopiossa muutenkin aurinko paistaa niin harvoin, lokakuussa olikin ollut vain 26 tuntia aurinko  paistetta. (linkki) 

Tiistaina koulu alkoi ensihoidon vaateissa, ensihoidon perusteilla. Se oli ensimmäinen kerta opiskelujen aikana, kun ne vaatteet puimme päällemme. Ensihoidon punaiset vaatteet pukevat pelastajia hyvin, mutta myös tuntuvat mukavilta päällä. Täytyy rehellisesti sanoa, että kun olimme oppituntien välillä tauolla niin  tuli joulupukkien kokoontuminen mieleen 😂

Ensihoidon vaateissa (joulupukkien kokous) 

Keskiviikkona alkoi vaikeimmat osat, pelastajan perustaidot eli pepet ja  käytännöntenttit. Koko keskiviikko oli varattu siihen ja ne alkoivat jo klo 8 aamulla. Tentit oli jaettu kuuteen osaan, moottorisaha, solmut, autopumppu, paineilmalaite, sidontaliina ja radiopuhelin eli Virve. Jokainen rasti piti suorittaa määritettyyn aikaan mennessä. Vaikka aikaa oli riittävästi, niin sen tuoma paine vaikutti suoritukseen.

Ensimmäinen rasti oli moottorisahanterän vaihto eli purettiin ensin laipat ja terä pöydällä sekä kasattiin uudestaan. Sahanterän kireys piti olla oikein tai rasti hylättiin. Se oli minulle helppo, koska kotona minulla on myös moottorisaha ja olen vaihtanut terän monia kertoja.


Toinen rasti oli Virve ja se oli monelle kohtalokas rasti. Koko kurssilta 31% sai hylätyn. Minä kuitenkin onnistuin, vaikka oli epäilys koko ajan. Tietyt puheryhmät olivat niin samanlaisia  ja kun pitää tehdä se nopeasti, niin epäonnistumisen riski kasvaa.

Kolmas rasti oli pumppurasti. Se onkin pelastajan kenties eniten käyttämä työkalu. Tehtävä oli pumpun käytön tarkistus, veden saaminen sammutus paikalle, lisävesiselvitys sarjakytkennän kautta ja säiliön täyttö. Aikaa oli annettu 4 minuuttia ja hylätyn sai jos tuli vesikatko, aika ylittyi ja vettä tuli ilman vesimerkkiä. Koko kurssi läpäisi tämän rastin.


Tälläisessä jonossa odotti me oman vuoroa
Pumppukoe, tälläistä piti suorittaa


Neljäs rasti oli sidontaliina. Piti sitoa liina kahden kiinteän pisteen välillä. Siihen oli annettu kaksi minuuttia aikaa. Itsellä se meni hyvin. Aikaa oli alle minuutin , mutta toiselta minulla on entisestään kokemusta sidonnasta joten tästä syystä se rasti olikin minusta helppo. Kaksi opiskelijaa saivat hylätyn tästä.

Viides rasti oli solmurasti. Neljä solmua 2 minuutissa. Solmut olivat seuraavat:
ensimmäinen, moottorisahan sidonta nostamista varten, toinen oli työkalujen sidonta oli ja kolmas oli kasisolmu kiinteisiin pisteisiin ja viimeinen paalusolmu toisen ihmisen ympärillä. Aikaa oli tässäkin hyvin vähän ja tämä rasti oli minulle vaikein. Kuitenkin sain sen läpi, kuten koko kurssikin yhtä lukuunottamatta.

Viimeisenä oli paineilmalaite testaus eli piti tehdä kuntotarkastus paineilmalaitteelle. Tämä tehtävä oli ainoa, missä oli piilotettu vikoja. Eli se oli "muokattu" ja viat meidän piti löytää. Itsellä tuli huonompi laite, vikoja oli hihat rikki, solmuissa, laite alkoi hälyttää 40 Bar painessa, kun piti olla 60-50. Eli laite on epäkunnossa, olinkin oikeassa ja läpäisin rastin. Kurssilta kolme saivat hylätyn arvosanan.


Kokonaisuudessa tiivis ja jännittävä päivä, mutta tuli hyvä fiilis kuitenkin siitä. Olimme lyöneet vetoa koko kurssin kanssa siitä, että kaikki pääsemme läpi. Sen vedon hävisimme. Se kenen kanssa ja mistä, en lähde avaamaan. Se onkin salaista tietoa. 😂 Illalla ja yöllä osa kurssilaisista lähtivät keskustaan tutkimaan Kuopion yöelämää 😊 Vaikean tentin jälkeen olikin hyvä vähän rentoutua.

Torstaina oli kevyempi päivä, palofysiikkan tentin palautus ja psykologia. Tentti meni läpi arvosanalla 4,42/5. Iltapäivällä pääsimme kertaamaan pepet teoriakoetta varten, teimme lukupiirin solussa, koska se on koettu hyväksi aikaisemminkin. Kysyimme toisiltamme kysymyksiä ja lisäisimme jos oli lisättävä kaverin vastauksessa. 

Perjantaina oli sitten tentti todella laajasta kokonaisuudesta. 
18 kysymystä, 5 A4 sivua ja kaikkista pelastajan perustaidot asioista. Työtehtävät, pumppu, hengityssuojaimet, liittimet ja niiden käyttötarkoitukset, moottorisaha ja muut. Aika oli annettu 45min x 2. Lopetin melkein viimeisenä, mutta todennäköisesti koska olen hidas. 😂


lauantai 26. lokakuuta 2019

Syysloman jälkeinen viikko

Syysloma meni ja viime viikolla palasimme taas opistolle. Ennen lomaa, viimeinen viikko oli kevyt viikko, palofysiikantenttiä lukuunottamatta. Silloin oli myös uudet pääsykokeet pelastajaksi.Oli niin kivaa huomata, että meidän kurssi 109, olimme puolivuotta sitten samassa tilanteessa. Pääsykokeissa näin jopa kaksi naista toivottavasti pääsivät pelastajaksi läpi. Toiselle naisista oli hymy kasvoilla ennen psykologin haastettelu, joten hänen tilanne vaikutti hyvältä. Mistä muuten tunnistaa, että ihminen ei ole opistolainen? Hän ei moikaile 😊.

Loma on mennyt kyllä äkkiä. 
Nyt opistolla on vuorostaan tenttejä. Tällä viikolla oli kaksi tenttiä, psykologia ja Virve, eli viranomaisverkko. Tentteihin opiskelimme solukavereiden kanssa yhdessä, se kylä toimii erittäin hyvin (lukupiirit). Vaikka tenteihin piti lukea paljon, joka päivä oli myös pelastajien perustaidot harjoittelut harjoitusalueella ja keskiviikko oli liikuntatunti. Harjoitusalueella harjoittelimme jo käytännön tenttiin, mikä on tulossa ensi viikolla. Teimme siellä jo kokonaisuuksia, paloauton pumpunkäyttöä, vaahtoselvityksiä, pelastustehtäviä ja motorisahan tarkistukset. Kaikki rastit suoritettiin asetetussa tavoiteajassa ja se vaikutti huomattavasti suorituksiin.




Tentit meillä olivat keskiviikkona ja perjantaina, minusta ne olivat suhteellisen helppoja. Lukemalla muutaman päivän ja olemalla tunteilla, pääsee kyllä helposti läpi. Mielenkiintoista on tenttissa se, että on yleinen käytäntö opistolla, vääristä vastauksesta voi miinusta jopa yhden pisteen, joten yhden vastauksen merkitys voi olla jopa kaksi pistettä. Jos esimerkiksi tenttissä 10 kysymystä, jo kahden kysymyksen vääristä vastauksista saat - 4 pistettä, joten jos vastausta ei tiedä ei kannatta arvailla.

Liikuntatunnilla keskiviikkona lähdimme koko kurssi Puijon portaisiin. Tarkoitus oli kävellä omaan tahtiin portaita ylös ja alas. Jotkut juoksivat 15 kertaa, jotkut kävelivät 5 kertaa, muut olivat sitten näiden välillä. Itse nousin ylös portaisiin 8 kertaa, kaksi niistä juosten. Todella hyvä jalkatreeni, maisemat olivat hienot, sumu ja ruska. Samaan aikaan paikassa oli mäkihypyn harjoittelut. Kiinasta olevat naiset harjoitelivat mäkihyppyjä ja täytyy tunnistaa, he olivat kylä rohkeat.

Puijon portaat, koko kurssi kävimme treenaamaan

Hieno sumuista oli


Perjantaina aamulla oli Virve käytännön harjoitukset, otimme Virve puhelimet mukaan ja lähdimme suorittamaan Kuopiossa ensihoitotehtäviä. Tehtävät otimme Virven kautta, otimme vastaan ja ilmoitimme olevamme matkalla kohteisiin. Lähdimme oikeisiin osoitteisiin Kuopiossa, ilmoitimme kohteen nimen aakkosessa. Ja näin alkoi taas uusi tehtävä uudestaan. Hassu kun ihmiset katsoivat meitä, "mitä noi pukumiehet tekevät". Vilkutettiin päivähoitoryhmän lapsille, se olikin kohokohta.

Virve harjoittelut Kuopion kaupungissa

perjantai 4. lokakuuta 2019

Viikko 8, harjoitusalue viikko

Taas yksi viikko opiskelua on takana. Tämä viikko koostui kokonaan harjoittelusta harjoitusalueella. Harjoitteluita johtivat alipäällystökurssin 45 opiskelijat. He ovat jo olleet palomiehinä pitkään ja nyt kouluttautuvat johtamaan pelastusyksikkö. Maanantaina harjoiteltiin solmimista ja työkalujen, kuten mottorisahan tai lapion nostamista köyden avulla. Olimme jo harjoitelleet opistolla solmujen tekoa, joten nyt sovelsimme solmujen käyttöä työkalujen nostamisessa.


Solmujen harjoitellu

Työkalujen nostot

Tiistaina oli vuorostaan palopostin ja vesiaseman käyttö ja huolto. Harjoiteltiin täyttämään vettä sammutusautoon ja tehtiin lisävesiselvityksen jo  käytössä olevaan pumppuun. Tässä vaiheessa pääsemme jo käyttämään kunnolla sammutusautossa
 olevaa vesipumppua.           


Saimme hyvät ohjeet pumpun käyttöön liittyen alipäälystö opiskelijoilta

Pääsimme myös toteuttamaan oikeita pelastustehtäviä, pelastimme kaksi sammakkoa palopostin kaivosta. Tämän harjoittelun palautteen antamisessa korostettiin erityisesti, kuinka eläinten pelastaminen on tärkeä pelastustehtävä.

Tästä palopostista pelastettu yksi sammakko 😊

Keskiviikkona oli tikkaiden harjoituspäivä. Harjoiteltiin sekä jatko-, että vetotikkaiden pystytystä. Molemmat tikkaat kuuluu sammutusauton perusvälineihin ja sijaitsevat auton katolla. Vetotikkaat painavat 70 kg, joten niiden pystyttäminen ei ole ihan kevyt homma. Täyspituus on 15 metriä ja sen päädyssä on kun olisi viidennessä  kerroksessa talon katolla.


Tikkaiden harjoitukset

Päivällä myös sattui onnettomuus, kun yksi opiskelija tippui harjoituksessa 4 metrin korkeudesta ja hänet vietiin sairaalaan helikopterilla.  Onneksi hän ei loukkaantunut pahasti, tsemppiä hänellä. 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/25c69913-6a2e-411f-a659-50c9c2b05d95

Torstaina  oli sitten kokonaisuus harjoittelu. Saimme tehtävän - perus selvityksen toteutus erilaisissa tilanteessa. Ensin harjoittelimme kuivalla tehdä selvityksen, sen jälkeen ihan kunnolla paineistettuna. Oli erittäin hyvä fiilis harjoitella ihan tosissaan, vaikka huomasin kuinka paljon minulla on vielä opittavaa.

Perusselvitys toiseen kerrokseen ulko kautta

Kokonaisuudessa erittäin onnistuneesti järjestetty kokonaisuus, hyvin suunniteltu ja hyvin alipäällystö opiskelijat toteuttivat harjoitukset.

torstai 26. syyskuuta 2019

7 viikko, iltaharjoittelut.

Tällä viikolla suurin osa opinnoista liikuntatuntia lukuunottamatta, olivat teoria opetusta. Palofysiikka, ATK, viestiliikenne ja rakennusturvallisuus. Juuri tämän vuoksi iltaisin vapaa-aikana kävimme käytännön harjoituksessa itsenäisesti. Tiistaina illalla harjoiteltiin paineilmahengityslaiten kanssa, kiipeiltiin torniin 6 kertaa ja harjoiteltiin samalla renkaan siirtämistä ja letkujen kantamista. Samalla laskettiin ilmankulutus, jolloin todettiin, että on tapahtunut huima parannus tässä. Alussa ilmakulutus minulla on ollut 92-95l/min, nyt samoissa tehtävissä on 66-72l/min. Muilla kurssikavereilla kehitys tapahtunut ihan samansuuntaisesti. Paineilmahengityslaiteen kanssa iltaisin voi harjoitella kun on saatu käyttö-, ja huoltokoulutus. Paineilmahengityslaitteen harjoitusta iltaisin ei voi tehdä yksin, eli vähintään parittain.

Iltaharjoitellut kurssikaverin kanssa

Keskiviikkona oli maksimisykkeen mittaus. Saimme sykemittarit aamulla, ohjeistettiin miten siitä mitataan. Testin teimme omatoimisesti, ensin juostiin hitaasti lämmittelemään, sen jälkeen etsitiin isoin mäki ja täysillä ylös. On kyllä vaikeaa lopussa, en vain jaksanut enempää, en millään. Ensimmäinen nousu olikin paras, jolloin syke oli 175 kertaa minuutissa. Tässä minulla on matalin arvo koko kurssissa. Olen minä kyllä vanhin kursissa, mutta ehkä tein jotain väärin, kun maksimisyke on niin matalalla.

Torstaina oli myös teoriapäivä, alussa rakennuspiirustuksen tulkinta, iltapäivällä turvallisuusviestintä. Rakennuspiirustuksen tulkinta on äärimäisen tärkeä pelastajan ammatin osa-alue, joten on tiedettävä, mitä jokainen merkki esimerkiksi pohjapiirustuksessa tarkoittaa. Saimme paljon uutta tietoa, kuten mistä materiaallista rakennus tehty, palo-osastointi, ilmavaihdon merkinnät jne.

Ryhmässä tulkitiin piirustukset

Viimeiset viikon tunnit oli turvallisuusviestintää. Opettaja hyvin esitti sen, miksi viestintä on tärkeä, mitä voimme saavuttaa jos onnistumme. Some on nykyteknologiaa ja hyvä kanava viestinässä, pelastusopisto ihan selvästi lisännyt mukanaoloa tässä kehityksessä.  Lopuksi opettaja kehui meitä sanomalla "olkaa ylpeitä kun pääsitte opiskelemaan pelastajaksi. Kun onnettomuudessa kaikki juoksee pois, te menette sisälle. Olette viimeinen toivo." Täytyy tunnustaa, että tämä pieni lause antoi niin paljon voimaa ja on täydellinen ajoitus aloittaa viikonloppu.

Tämä pieni lause ylhällä oikealla jäi myös mieleen


lauantai 21. syyskuuta 2019

Pelastajan bileet


Ilta ei loppunut siihensamana päivänä oli  pelastajabileetJolloin uudet pelastaja  opiskelijat järjestelivät esityksenErittäin hyvä   ilmapiiri oli bileissätanssittiin ja pidettiin   hauskaaErittäin paljon ihmisiä on ollut  bileissä


Pelastajabileet

Torstaina taas päivä ei ollut olenkaan hyväoli  vaikea keskittyätein paljon virheitäOnneksi  koko päivän harjoittelimme solmujen    tekemiset ja letkujen pesemisetniin ei ollut  vaarallista epäonnistuaTämä viikko on  mennyt äkkiä, oli erittäin lyhyt, aloitimme tiistaina ja perjantaina pääsimme jo klo   10 kotiin

sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Savusukellustesti

Fyysisesti raskain viikko tällä lukukaudella on ollut. Alkuviikolla tutustuimme pelastajan paineilmalaitteeseen ja siihen oli varattu kokonainen päivä. Jo seuravana päivänä harjoittelimme paineilmalaitteen testausta ja pesua. Kokeilimme myös kävellä torniin ylös ja alas täydessä varusteissa. Se kipeytti pohkeet ihan kunnolla ja saimme pienen esikuvan seuraavasta päivästä.

Paineilmavarusteihiin tutustuminen

Fyysisesti vaikein päivä vihdoin tuli. Jalat oli muutenkin jo valmiiksi jumissa edellisestä päivästä, joten jännitin hieman onnistuuko testi ollenkaan. Testi koostui kolmesta alueesta. Testissä meidän kurssi jaettiin kolmeen pienempään ryhmään. Torni oli yksi, pitää kävellä ylös ja alas torniin täydessä varusteissa ja paineilmalaiteen kanssa neljä kertaa, vähintään yhden kerran kahden paloletkukehikkon kanssa ja ne painaa kyllä ihan riitävästi 18kg yksi, joten varusteiden ja kehikoiden yhteispaino on noin noin 60kg. Hengityksen kanssa minulla on niin paljon kehitettävä.
Sen jälkeen perinteinen esterata. Se sisälsi kuorma-autonrenkaan siirtämistä lekalla kolme metriä, esteiden ylittäminen ja alittaminen, paloletkujen kantaminen, trullaaminen,  75kg painoisen nuken raahaminen 30 metriä. Kaiken piti tehdä tietysti täydessä varusteissa. Tämä osuus ainakin minulle oli helpoin.



Kolmas osa testistä oli täydessä pimeydessä häkkirata. Vähän samanlainen rata kun pääsykokeissa, mutta paljon pidempi ja sekin tehdään täydessä varusteissa. Ettei se olisi liian helppo, ennen sen toteutumista hapotetaan kädet ja jalat kuntoilupöyrässä, vetämällä taljaa ja kiipeämällä loputtomattomissa tikkaissa 20 metriä.   
Pöyräily ennen häkirata



Testi suoritettiin pareittan, ja saimme radiopuhelimet. Olipas ahdasta sisällä, käännökset vaikeat, luukut ahtaat ja yksi noin kolme metriä pitkä putki juuri ja juuri minun paksuinen. Putkesta ei yksin pääsee millään, pari alussa työntää toisen, sitten kun pääsee vetää toisen. Häkkiradan hyvä opiskelija voi saada läpi 20 minuutissa, meillä kesti 40. Yhdessä kohdassa emme vain löytäneet eteenpäin pääsyä, oli liikuva ovi, mutta jotenkin ei tajuttu sitä.  Kuten opettaja hyvin sanoi, "tässä korjataan pääsykokeiden virheet", jos on fobioita, tässä se varmasti tulee esillä.Testin jälkeen olin niin puhki  kun voin vain olla. Nyt ymmärrän paremmin mitä tarkoittaa olla savusukelluskelpoinen palomies. Kunnioitan ihan eri tavalla sen kelpoisuuden pääsijöitä. Toki tämä on epävirallinen testi, koska oikea testi on opiskelujen lopussa, jolloin mitataan samalla kehonlämpöä suoraan peräsuolesta realiaikaisesti.
Aloitamme opiskellut vasta tiistaina, joten nyt osui pidempi vapaaputki.

sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Kuukausi pelastusopistolla takana

Ensimmäinen kuukausi pelastusopistossa on mennyt ja täytyy todeta, että aikaa menee todella nopeasti. Tällä viikolla pääsimme tutustumaan pelastajien hydraulisiin työkaluihin, mottorisahaan ja radiopuhelimeen.

Oli kylä mielenkiintoista päästä tutustumaan hydraulisiin työkaluihin. Kolmen opiskelijan ryhmissä kävimme rastissa, joissa piti suorittaa pieniä tehtäviä. Meillä oli sekä akulla varustettuja, että sähköisiä generaattorin kautta toimivia hydraulisia työkaluja. Lisäksi kävimme läpi korkea-, ja matalapaine tyynyjen käyttö. 



Tiimissa käyttiin läpi hydraulliset työkalut
Ilmatyynyjen käyttöharjoitus


Moottorisahan käyttö kuuluu pelastajan perustaitoihin, joten sekin kuuluu opintoihin. Aluksi tutustuimme moottorisahaan, purettiin se ja kävimme läpi miten moottorisaha toimii. Sen jälkeen pääsimme tositoimiin, eli sahaamaan. Vaikka olenkin sahannut motorisahalla aikaisemmin, uutta olen oppinut taas jälleen kerran. Lopuksi suoritimme huollon, putsattiin ja tarkistettiin seuraavaa käyttökertaa varten.



Mootorisahan käyttö harjoitukset
Kuvioiden tulkinta lukijan vastuulla 😀


Loppuviikosta kävimme radiopuhelimen käyttöön liittyvän koulutuksen. Virven radiopuhelimen asetuksien muuttaminen nosti mieleeni Nokian alkupuhelimet, koska ne toimivat juuri samalla tavalla. Tämän koulutuksen lopussa pääsimme harjoittelemaan oikeaa viestintää niiden avulla. Meitä jaettiin kahden opiskelijan ryhmiin ja piti välittää toisten näkemättä tehtävässä määritetyt viestit aakkosilla. Jännä kuinka nopeasti alkoi  viestintä sujumaan.

Tämän viikon paras kohta oli, kun yhden opetustunnin aikana yksi opiskelija esitti vapaan kysymyksen "miksi poliisi voi olla hätäkeskuspäivystäjä mutta ensihoitaja ei? ". Opettajan vastaus yllätti : "Vaikka pystyisitte työskentelemään pelastajan koulutuksilla hätäkeskuspäyvystäjäksi, ette halua istua ja vastata puheluihin neljän seinän sisällä , haluatte lähteä kentälle jossa on vaarallisia tilanteita, haluatte olla sankareita ja haluatte toimintaa. Niin haluaisin minäkin jos olisin teidän tilanteessa". Hän ei ymmärrä miksi poliisi AMK suorittanut edes halua työskenellä toiselaisessa ammatissa. Tästä tuli hyvä fiilis, hän sanoi tarkalleen siitä, mitä ajattelen itsekin. 

lauantai 31. elokuuta 2019

Pelastajankurssi. Kolmas viikko, palofysiikka, liikuntakasvatus

Kolmas viikko on alkanut paloauton ajamisella Kuopiossa, täällä kertaa ajoimme kaupungissa. Yhdessä autossa oli viisi opiskelijaa ja jokainen pääsi ajamaan noin puolisen tuntia. Ajot menivät todella nopeasti, keskustelimme opettajan kanssa sekä ajoon liittyvästä, että palomiehen työhön liittyvistä asioista matkojen aikana. Jäi mieleen eniten opettajan työssä tapahtuneet hassut tilanteet. Naisista puhuttiin jonkun verran, mutta opettaja todella hyvin sanoi ”muistakaa, että jokainen nainen on jonkun vaimo, tytär”. Ajot menivät erittäin hyvin, kaikki autot palautettiin ehjänä opiston halliin. Saimme myös samalla hyviä neuvoja palomiehen työhön liittyen.

Tälläisillä paloautoilla harjoitelaan ajamaan


Tiistaina meillä oli liikuntakasvatustunti ja koko tunnin olimme liikuntasalissa. Opettaja suunnitteli kaikkien lihasryhmien treenaamisen jossa 20 sekuntia yhden liikkeen treeni, 10 sekuntia tauko ja sen jälkeen toinen liike. Esimerkiksi leuanveto 20s, 10s tauko ja seuraavaksi lankku ja jne. Tämä jatkui 4 kierrosta eli noin 1,5 tuntia. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta se ei todellakaan sitä ollut. Koko liikuntasali oli hikipisaroita täynnä ja kaikki opiskelijat hiestä märkinä. Liikunnasta parhaan arvosanan saaminen on vähän utopista, koska pitää olla paljon lihaksia, mutta samalla juosta 3200m cooper testissä. Mielenkiintoista, onko kukaan koskaan pelastusopistolla saanut liikunnasta parhaan arvosanan, eli 5.

Pelastajan liikuntakasvatus arvosanat


Keskiviikkona ja torstaina oli palofysiikan vuoro. Tällä kertaa laskettiin painehäviöitä letkuissa. Laskut eivät ehkä lukiolaisille olleet vaikeita, mutta ne ovat kai vaikeammat matemaattiset laskut, mitä pelastajan on osattava. On erittäin tärkeä osata asettaa oikeat paineet pumpussa, ettei palomiehille, kuka on letkun päässä, tulisi ylipäätänsä riittävästi vettä, tai jos paine liian korkea voi tapahtua loukkaantumisia. Opettajat ovat opistolla erittäin hyviä. Kun en ymmärtänyt yhdessä kohtaan miten pitäisi laskea, opettaja ei missään kohtaan hermostunut vaan yritti eri tavoin saada asian aukaistua. Heti huomaa, että Pelastusopiston opettajat todella tykkäävät mitä tekevät, se heijastuu oppituntien laatuun.


Palofysiikka laskuja
Viikon lopettamme paloteatterissa, näemme käytännössä, miten tuli ja savut kehityvät. Näimme, miten lämpötila nousee, kuinka se kehityy ja miten sprinklerijärjestelmä rajoittaa tulipalon kehittämistä. Pelastusopistoon pelastajien koulutuksen keskittyminen on ollut minun mielestä oikea päätös. Pelastusopisto pystyy kokonaisvaltaisesti ja laadukaasti kouluttaa, tässä on maan paras harjoitusalue, parhaat opettavat. Toki rahoituksen lisääminen nyt kun Helsingin pelastuskoulu lopetettu on tärkeä. Opiskelijoiden määrän pitää lisätä, ilman lisää rahoitusta koulutuksen laatu kärsisi.


Pelastusopiston paloteatteri

Tällä kertaa perjantaina ei ollut oppitunteja, joten pääsimme pidemmän viikonlopun viemään. Oli ihana päästä viettämään aikaa perheen kanssa. Kävimme pojan kanssa luovuttamaan verta, joka oli minulle jo 36 kerta. Tietynlaista pelastamista sekin on.




lauantai 24. elokuuta 2019

Alkusammutus-, ja ajoharjoittelu.

Kuopio, ihmellinen kaupunki. Siellä sataa joka päivä monta kertaa. Kuten yksi opiskelijakaveri totesi nauraen, "tänään ei satanut moneen tuntiin". Se kuvaa aika hyvin minunkin havaintojani Pohjois-Savon säästä. Olen kyllä kuullut Kuopion säästä tarinoita, mutta nyt pääsin kokemaan itse sen.  

Viikkoon sisältyi vaikka ja mitä. Sain viihdoin opiskelijapuvun. Vaikka se tuntuu epämukavalta päällä niin puvun tuoma hyvä fiilis voittaa sen epämukavuuden tunteen helposti. 


Pelastajanpuku viihdoin tuli


Saimme myös sammutusasut. Ne haiskahtaa kevyesti savulta. Aluksi se vähän häiritsi, mutta nopeasti siihen hajuun tottui. Harjoittelimme niiden pukemista sekä haasteena harjoitus eteni myös siihen että puku piti pukea minuutissa päälleen. Vihdoin kun olimme kaikki palomiehen varusteissa, opettaja kysyi "onko miehekäs olo?". Se kysymys yllätti täysin, hän tiesi tarkaileen, mitä sillä hetkellä tunsin. Vaikka vain muutama opiskelija vastasi kysymykseen "kyllä", sen tunsivat kylä suuri osa opiskelijoista, olen varma siitä.



Sammutusvarusteissa, "Miehekas olo"

Sammutusvarusteet valmiudessa "latingissa"


Loppuviikolla pääsimme jo harjoittelemaan alkusammuttamista ja ajamaan paloautoa. Alkusammutus oli minulle jo vähän tuttua, mutta oli ihan hyvä muistuttamaan. Harjoiteltiin käsisammuttimen ja sammutuspeitteen käyttöä sekä lopuksi oli pieni demo, mitä tapahtuukun rasvakattilan sammuttetaan vedellä. 
Kuvassa kurssikaveri sammuttamassa jauhesammutimella


Viikko kruunattiin perjantaina palo-autolla ajamisella. Harjoiteltiin harjoitusalueella pujottelua ja peruttamista ja todella hyvin opiskelijat onnistuivat niissä. Sen jälkeen ajeltiin hiekkatiellä. Se antoi tuntuman, miten ahdasta on ajaa hiekkatiellä isolla autolla. Lopuksi autot pestiin opiston pesuhallissa ja ajoimme ne merkityille paikoille. 


Auto ehjänä halliin


Meidän kurssilaiset saimme kaikki autot ehjänä halliin, koska kuulemma toisella kurssille ei mennyt niin onnekkaasti ja pieni naarmu tuli yhteen autoon. Pitää muistaa, että emme ole täydellisiä ja vahinkoja voi sattua kelle tahansa, myös itselle. Tästä jäi niin hyvä fiilis jatkaa viikonlopun vietoon, ei muuta kun suoraan autoon ja ajamaan 400km kotiin. 

lauantai 17. elokuuta 2019

Tästä se alkoi, ensimmäinen viikko

Tästä se alkaa, pitkään odotettu ja jännitetty opiskelu pelastusopistolla. Saavuin jo edellisenä iltana opistoon, sain avaimet ja pääsin solu-asuntoon. Täytyy sanoa, että jännitys vähän laukesi jo tässä vaiheessa. Kurssikaverit ja muut opiskelijat olivat niin mukavia, tervehtivät, auttoivat ja  juttelivat. Jo heti opiskelija-asuntoon astuesaani tuli tunne, että olen yksi heistä, olen juuri oikeassa paikassa. Ensimmäinen yö oli siitä huolimatta vaikea, en saanut nukuttua. Kun aamulla jaettiin omia kokemuksia kurssin opiskelijoiden kesken, näköjään muutkaan kurssikaverit olivat  nukkuneet yhtä huonosti.

Ensimmäinen opiskelupäivä alkoi infotunnilla, käytiin opiston perussääntöjä ja avajaisten järjestelystä. Heti alussa palautui mieleen armeja, puvut, aikataulut ja säännöt. Ne olivat todella tiukkoja, jos tunti alkaa 9.00 niin se on 9.00 eikä 9.01. 
Promileraja on helppo muista, tasan 0 

Tämän jälkeen oli avajaiset, siellä oli koko opisto. Alussa kaikki nousivat seisomaan ja kuuntelimme Suomen kansallislaulua, sen jälkeen rehtori piti puheen. Rehtorin sanoista unohdin jännityksen takia lähes kokonaan. Mieleen jäi kuitenkin se puheenosa, jossa hän puhui kuinka ison seulan me pääsimme läpi ja kuinka ylpeäksi meidän on oltava päästyämme kouluun. Myös se, että hän sanoi ja tiesi kuinka jännittävä tämä tilaisuus meillä uusille on. Hän taisi tietää miten tunteet kehittyvät opiskelujen aikana, koska kuvaili sen hyvin tarkasti. Ja sitten saimme tunnukset. Jokainen kutsuttiin nimellä, ojannettiin tunnukset ja tervehdittiin kätellemällä. Kun tuli minun vuoroni, kämmeneneni oli niin hikiset ja sydän hakkasi. Vaikka tiesin tämän olevan vain  jännitys ja sitä ei kukaan edes näe päältäpäin, en voinut tunnetta poistaa mitenkään. Kuivasin kädet housuihin viimeisen kerran kun minun nimi mainittiin, kävin hakemaan ne tunnukset. Se tapahtuma meni äkkiä ohi, mutta silloin se tuntui, että aika menee hidastettuna.


Vaikka minua ei näy kuvassa, minun olo on täysin verattavissa kuvassa olevien kurssikavereiden oloon
Kuva pelastusopiston facebook sivulta.

Oppitunnit opistolla on todella järkevät. Heti huomasin, että opiskelijoita täällä kuunnellaan, tunnit ovat mielenkiintoiset, hyvin opiskelijoille suunniteltu. Ensimmäinen viikko alkoi info-, ensihoito-, palofysiikkatunneilla. Jokaisella tunnilla meillä korostettiin, että pitää olla ylpeitä kun pääsimme opistoon. Korostettiin, kuinka vaikea on päästä opistoon. Yksi opettaja tunnin lopussa sanoi "tyhmiä kysymyksiä ei ole, en usko, että olette tyhmiä, koska te pääsitte tänne", se kylä hymyilytti. Ymmärän nyt, että pitää olla itsevarma ja luottaa itseensä, koska jos et usko itseään, niin kukaan muu ei myöskään usko. 





Monella tunneilla korostettiin, mitkä arvot pelastajilla pitää olla


Ensihoitoperusteet on minulla vähän tuttuja, mutta silti oli helppo kuunnella ja harjoitella. Palofysiikka on taas minulle tuntematon aihe, ehkä tylsämpi hieman. Opettaja kuitenkin osasi niin kiinnostavasti sen tuoda esille. 




Palofysiikka ei todellakaan ole tylsä aihe

Opistolla on todella hyvä ruoka, heti se jää mieleen. Nälkäisenä emme ole koskaan, syödään paljon ja hyvin. En tiedä, onko Suomessa toista koulua, jossa saadaan ilmaiseksi noin hyvä ruoka kolme kertaa päivässä. Minun mielestä pelastusopisto on todella hyvin onnistunut löytänyt tasapainon, jolloin saadaan kaikki hyvämieliseksi. Itse huomasin, että jaksan opiskella todella hyvin, vaikka aiheet ei aina miellyttäisi

Jos voisin neuvoa tulevia opiskelijoita, tekisin kaksi asiaa ihan toisin kun tein itse. Ensinnäkin puvun tilaisin ihan valikoimasta, koska puku voi palauttaa ja näin kokeilla niin kauan kunnen sopiva löytyisi. Liittyisin myös fb ryhmään, " pelastusopiston oppilaspukuhankinta/ myynti", sieltä saa halvalla käytetyn puvun ostettua. Myös kirjat voi tätä kautta hankia edullisesti.