sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Iso palomies 😊

Viikko alkoi alkusammutuskoulutuksen järjestämisen tunnilla. Kävimme läpi, mitä alkusammutuskoulutus tavallisille ihmisille sisältää ja miten turvallisuuteen pitää kiinnittää huomiota kun se pitää järjestetään. Sekä myös miten pitää herättää kiinnostusta koulutettaville. 

Tuttu näköinen koulutus jokaiselle

Kaksi hauskaa asiaa tuli mieleen. 
Ensimmäisenä,  kuinka pitkä minä olen kuvissa muiden kurssilaisiin verrattuna. 🤔

Iso palomies 😂
Toinen, menemme poikani kavereiden lasten kanssa pari viikon päästä alkusammutuskoulutuksen Vantaan Rekolan. Hassua nähdä opitut asiat käytännössä.

Toinen osa viikon tunneista, on ollut liikuntakasvatus. Opettaja ensin luokassa näytti, miten anatomia vaikuttaa urheiluun, eli tietyt ihmiset eivat vain sovellu esimerkiksi kyykkyjen tekemiseen. Tässä täyttyy tunnistaa, että minä pitkänä ihmisenä en ole hyvä siinä. Teorian jälkeen, kävimme liikuntasalilla ja kävimme tarkasti läpi, miten kyykyyt ja rinnanveto tehdään oikeaoppisesti. Kyykyyt on vielä tuttu liike, mutta sen sijaan rinnanveto oli ihan uusi asia. En sitä ole elämässä kertaakaan tehnyt, mutta yritän nyt sen oppia ja treenata. Rinnanvedon ansiosta saa treenattua erittäin laajasti lihasryhmiä.

   
Ensimmäisen kerran rinnanveto, sen kylä huomaa 😂

Lyhyt ja mielenkiintoinen viikko meni nopeasti ja lähdimme kaikki koteihin isänpäivän vietöön. Kurssissa vain kolmella on lapsia, se olikin minulle yllättävä.

lauantai 2. marraskuuta 2019

Ensilumi opistolla

Ensilumi aloitti meidän tenttiviikon. Kuopiossa muutenkin aurinko paistaa niin harvoin, lokakuussa olikin ollut vain 26 tuntia aurinko  paistetta. (linkki) 

Tiistaina koulu alkoi ensihoidon vaateissa, ensihoidon perusteilla. Se oli ensimmäinen kerta opiskelujen aikana, kun ne vaatteet puimme päällemme. Ensihoidon punaiset vaatteet pukevat pelastajia hyvin, mutta myös tuntuvat mukavilta päällä. Täytyy rehellisesti sanoa, että kun olimme oppituntien välillä tauolla niin  tuli joulupukkien kokoontuminen mieleen 😂

Ensihoidon vaateissa (joulupukkien kokous) 

Keskiviikkona alkoi vaikeimmat osat, pelastajan perustaidot eli pepet ja  käytännöntenttit. Koko keskiviikko oli varattu siihen ja ne alkoivat jo klo 8 aamulla. Tentit oli jaettu kuuteen osaan, moottorisaha, solmut, autopumppu, paineilmalaite, sidontaliina ja radiopuhelin eli Virve. Jokainen rasti piti suorittaa määritettyyn aikaan mennessä. Vaikka aikaa oli riittävästi, niin sen tuoma paine vaikutti suoritukseen.

Ensimmäinen rasti oli moottorisahanterän vaihto eli purettiin ensin laipat ja terä pöydällä sekä kasattiin uudestaan. Sahanterän kireys piti olla oikein tai rasti hylättiin. Se oli minulle helppo, koska kotona minulla on myös moottorisaha ja olen vaihtanut terän monia kertoja.


Toinen rasti oli Virve ja se oli monelle kohtalokas rasti. Koko kurssilta 31% sai hylätyn. Minä kuitenkin onnistuin, vaikka oli epäilys koko ajan. Tietyt puheryhmät olivat niin samanlaisia  ja kun pitää tehdä se nopeasti, niin epäonnistumisen riski kasvaa.

Kolmas rasti oli pumppurasti. Se onkin pelastajan kenties eniten käyttämä työkalu. Tehtävä oli pumpun käytön tarkistus, veden saaminen sammutus paikalle, lisävesiselvitys sarjakytkennän kautta ja säiliön täyttö. Aikaa oli annettu 4 minuuttia ja hylätyn sai jos tuli vesikatko, aika ylittyi ja vettä tuli ilman vesimerkkiä. Koko kurssi läpäisi tämän rastin.


Tälläisessä jonossa odotti me oman vuoroa
Pumppukoe, tälläistä piti suorittaa


Neljäs rasti oli sidontaliina. Piti sitoa liina kahden kiinteän pisteen välillä. Siihen oli annettu kaksi minuuttia aikaa. Itsellä se meni hyvin. Aikaa oli alle minuutin , mutta toiselta minulla on entisestään kokemusta sidonnasta joten tästä syystä se rasti olikin minusta helppo. Kaksi opiskelijaa saivat hylätyn tästä.

Viides rasti oli solmurasti. Neljä solmua 2 minuutissa. Solmut olivat seuraavat:
ensimmäinen, moottorisahan sidonta nostamista varten, toinen oli työkalujen sidonta oli ja kolmas oli kasisolmu kiinteisiin pisteisiin ja viimeinen paalusolmu toisen ihmisen ympärillä. Aikaa oli tässäkin hyvin vähän ja tämä rasti oli minulle vaikein. Kuitenkin sain sen läpi, kuten koko kurssikin yhtä lukuunottamatta.

Viimeisenä oli paineilmalaite testaus eli piti tehdä kuntotarkastus paineilmalaitteelle. Tämä tehtävä oli ainoa, missä oli piilotettu vikoja. Eli se oli "muokattu" ja viat meidän piti löytää. Itsellä tuli huonompi laite, vikoja oli hihat rikki, solmuissa, laite alkoi hälyttää 40 Bar painessa, kun piti olla 60-50. Eli laite on epäkunnossa, olinkin oikeassa ja läpäisin rastin. Kurssilta kolme saivat hylätyn arvosanan.


Kokonaisuudessa tiivis ja jännittävä päivä, mutta tuli hyvä fiilis kuitenkin siitä. Olimme lyöneet vetoa koko kurssin kanssa siitä, että kaikki pääsemme läpi. Sen vedon hävisimme. Se kenen kanssa ja mistä, en lähde avaamaan. Se onkin salaista tietoa. 😂 Illalla ja yöllä osa kurssilaisista lähtivät keskustaan tutkimaan Kuopion yöelämää 😊 Vaikean tentin jälkeen olikin hyvä vähän rentoutua.

Torstaina oli kevyempi päivä, palofysiikkan tentin palautus ja psykologia. Tentti meni läpi arvosanalla 4,42/5. Iltapäivällä pääsimme kertaamaan pepet teoriakoetta varten, teimme lukupiirin solussa, koska se on koettu hyväksi aikaisemminkin. Kysyimme toisiltamme kysymyksiä ja lisäisimme jos oli lisättävä kaverin vastauksessa. 

Perjantaina oli sitten tentti todella laajasta kokonaisuudesta. 
18 kysymystä, 5 A4 sivua ja kaikkista pelastajan perustaidot asioista. Työtehtävät, pumppu, hengityssuojaimet, liittimet ja niiden käyttötarkoitukset, moottorisaha ja muut. Aika oli annettu 45min x 2. Lopetin melkein viimeisenä, mutta todennäköisesti koska olen hidas. 😂