lauantai 26. lokakuuta 2019

Syysloman jälkeinen viikko

Syysloma meni ja viime viikolla palasimme taas opistolle. Ennen lomaa, viimeinen viikko oli kevyt viikko, palofysiikantenttiä lukuunottamatta. Silloin oli myös uudet pääsykokeet pelastajaksi.Oli niin kivaa huomata, että meidän kurssi 109, olimme puolivuotta sitten samassa tilanteessa. Pääsykokeissa näin jopa kaksi naista toivottavasti pääsivät pelastajaksi läpi. Toiselle naisista oli hymy kasvoilla ennen psykologin haastettelu, joten hänen tilanne vaikutti hyvältä. Mistä muuten tunnistaa, että ihminen ei ole opistolainen? Hän ei moikaile 😊.

Loma on mennyt kyllä äkkiä. 
Nyt opistolla on vuorostaan tenttejä. Tällä viikolla oli kaksi tenttiä, psykologia ja Virve, eli viranomaisverkko. Tentteihin opiskelimme solukavereiden kanssa yhdessä, se kylä toimii erittäin hyvin (lukupiirit). Vaikka tenteihin piti lukea paljon, joka päivä oli myös pelastajien perustaidot harjoittelut harjoitusalueella ja keskiviikko oli liikuntatunti. Harjoitusalueella harjoittelimme jo käytännön tenttiin, mikä on tulossa ensi viikolla. Teimme siellä jo kokonaisuuksia, paloauton pumpunkäyttöä, vaahtoselvityksiä, pelastustehtäviä ja motorisahan tarkistukset. Kaikki rastit suoritettiin asetetussa tavoiteajassa ja se vaikutti huomattavasti suorituksiin.




Tentit meillä olivat keskiviikkona ja perjantaina, minusta ne olivat suhteellisen helppoja. Lukemalla muutaman päivän ja olemalla tunteilla, pääsee kyllä helposti läpi. Mielenkiintoista on tenttissa se, että on yleinen käytäntö opistolla, vääristä vastauksesta voi miinusta jopa yhden pisteen, joten yhden vastauksen merkitys voi olla jopa kaksi pistettä. Jos esimerkiksi tenttissä 10 kysymystä, jo kahden kysymyksen vääristä vastauksista saat - 4 pistettä, joten jos vastausta ei tiedä ei kannatta arvailla.

Liikuntatunnilla keskiviikkona lähdimme koko kurssi Puijon portaisiin. Tarkoitus oli kävellä omaan tahtiin portaita ylös ja alas. Jotkut juoksivat 15 kertaa, jotkut kävelivät 5 kertaa, muut olivat sitten näiden välillä. Itse nousin ylös portaisiin 8 kertaa, kaksi niistä juosten. Todella hyvä jalkatreeni, maisemat olivat hienot, sumu ja ruska. Samaan aikaan paikassa oli mäkihypyn harjoittelut. Kiinasta olevat naiset harjoitelivat mäkihyppyjä ja täytyy tunnistaa, he olivat kylä rohkeat.

Puijon portaat, koko kurssi kävimme treenaamaan

Hieno sumuista oli


Perjantaina aamulla oli Virve käytännön harjoitukset, otimme Virve puhelimet mukaan ja lähdimme suorittamaan Kuopiossa ensihoitotehtäviä. Tehtävät otimme Virven kautta, otimme vastaan ja ilmoitimme olevamme matkalla kohteisiin. Lähdimme oikeisiin osoitteisiin Kuopiossa, ilmoitimme kohteen nimen aakkosessa. Ja näin alkoi taas uusi tehtävä uudestaan. Hassu kun ihmiset katsoivat meitä, "mitä noi pukumiehet tekevät". Vilkutettiin päivähoitoryhmän lapsille, se olikin kohokohta.

Virve harjoittelut Kuopion kaupungissa

perjantai 4. lokakuuta 2019

Viikko 8, harjoitusalue viikko

Taas yksi viikko opiskelua on takana. Tämä viikko koostui kokonaan harjoittelusta harjoitusalueella. Harjoitteluita johtivat alipäällystökurssin 45 opiskelijat. He ovat jo olleet palomiehinä pitkään ja nyt kouluttautuvat johtamaan pelastusyksikkö. Maanantaina harjoiteltiin solmimista ja työkalujen, kuten mottorisahan tai lapion nostamista köyden avulla. Olimme jo harjoitelleet opistolla solmujen tekoa, joten nyt sovelsimme solmujen käyttöä työkalujen nostamisessa.


Solmujen harjoitellu

Työkalujen nostot

Tiistaina oli vuorostaan palopostin ja vesiaseman käyttö ja huolto. Harjoiteltiin täyttämään vettä sammutusautoon ja tehtiin lisävesiselvityksen jo  käytössä olevaan pumppuun. Tässä vaiheessa pääsemme jo käyttämään kunnolla sammutusautossa
 olevaa vesipumppua.           


Saimme hyvät ohjeet pumpun käyttöön liittyen alipäälystö opiskelijoilta

Pääsimme myös toteuttamaan oikeita pelastustehtäviä, pelastimme kaksi sammakkoa palopostin kaivosta. Tämän harjoittelun palautteen antamisessa korostettiin erityisesti, kuinka eläinten pelastaminen on tärkeä pelastustehtävä.

Tästä palopostista pelastettu yksi sammakko 😊

Keskiviikkona oli tikkaiden harjoituspäivä. Harjoiteltiin sekä jatko-, että vetotikkaiden pystytystä. Molemmat tikkaat kuuluu sammutusauton perusvälineihin ja sijaitsevat auton katolla. Vetotikkaat painavat 70 kg, joten niiden pystyttäminen ei ole ihan kevyt homma. Täyspituus on 15 metriä ja sen päädyssä on kun olisi viidennessä  kerroksessa talon katolla.


Tikkaiden harjoitukset

Päivällä myös sattui onnettomuus, kun yksi opiskelija tippui harjoituksessa 4 metrin korkeudesta ja hänet vietiin sairaalaan helikopterilla.  Onneksi hän ei loukkaantunut pahasti, tsemppiä hänellä. 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/25c69913-6a2e-411f-a659-50c9c2b05d95

Torstaina  oli sitten kokonaisuus harjoittelu. Saimme tehtävän - perus selvityksen toteutus erilaisissa tilanteessa. Ensin harjoittelimme kuivalla tehdä selvityksen, sen jälkeen ihan kunnolla paineistettuna. Oli erittäin hyvä fiilis harjoitella ihan tosissaan, vaikka huomasin kuinka paljon minulla on vielä opittavaa.

Perusselvitys toiseen kerrokseen ulko kautta

Kokonaisuudessa erittäin onnistuneesti järjestetty kokonaisuus, hyvin suunniteltu ja hyvin alipäällystö opiskelijat toteuttivat harjoitukset.