lauantai 31. lokakuuta 2020

Satasentesti (100% testi)

Pelastusopiston vaikein fyysinen testi on kolme-osainen 100% testi. Se on myös varmasti rankin fyysinen testi Suomessa. Testin aikana seurataan lämpöä peräsuoleen työnnetystä mittarista. Jos lämpö nousee yli 39.9 astetta niin testi keskeytetään. Jotenkin tämä mittausmenetelmä on niin vanhanaikainen, mittarit ovat monikäyttöiset. Lämmön lisäksi kaikki osiot pitää suorittaa määritetyssä ajassa. Jos aika ylittyy niin se on automaattinen keskeytys. Kaikki kolme rastia tehdään parin kanssa, joten vaikka olisi kuinka hyvä tahansa, testi voi epäonnistua jos yhteistyö ei toimii. Kyseisestä testistä on tehty erittäin hyvä youtube video, jonka teki pelastajakurssi 98 sekä sen voi katsoa tästä

https://www.youtube.com/watch?v=oY1_VWxe5hc&t=1302s

100% lyhyesti:

RASTI 1:

LETKURULLIEN KANTO - 2 kpl 76 mm letkurullan kanto. - lähtö kellarikerroksen käytävältä ja vienti oven X kohdalle

RENKAAN SIIRTO - lekalla lyöden 3 metriä (oven X kohdalla)

LETKUKEHIKOIDEN KANTO - 2 kpl 42 mm letkukehikkoa (18 kg) kannetaan kaksi kertaa harjoitustornin ylätasanteelle ja takaisin 

Aikaa on 18min.

10min tauko.

RASTI 2:

POTILAAN PELASTAMINEN  (nukke n. 70 kg) siirtäminen huoneistosimulaattorissa, ovelta kellarin kautta takaisin lähtöpaikalle.

-Potilaan siirto pitää tapahtua oikeilla siirtotavoilla 

-Köyden käyttö sallittu vain potilaan nostossa kerroksesta toiseen. Köysi pitää käytön jälkeen pakata säkkiin ja tuoda pois. Köysipussi annetaan rastille lähtiessä.

Aikaa 45min

Tauko 10min.

RASTI 3:

Lähtö kylmältä puolelta kuumahuoneen luukulta, kuumahuoneen läpi rasitushuoneeseen.

RASITUSTEHTÄVÄT:

-Polkupyöräergometri 5 min. / vastus 200W 

-vetolaite 20 kertaa 

-päättymättömät tikkaat 20 m, nopeudella 6 

-juoksumatto 5min, 5km/h, kulma 2

Kokonaisaikaa max 1 tunti 45 minuutia.


Keskiviikko aamulla se kaikki sitten alkoi. Ryhmät jaettiin ja lähtöajat arvioitiin. Ei muutakuin mittarit p...... ja odottamaan oma vuoroa. Tästä se lähti, saimme lähtöluvan, letkut kainaloihin ja eikun eteenpäin. Kävelin hyvin rauhallisesti ja se kesti reilun minuutin. Seuraavaksi tehtävänä oli kuorma-auton renkaan siirtäminen joka tuli siirrettyä reilun minuutin ajassa ilman ongelmia. Renkaan siirtämisessä korostuu oikea tekniikka. "Anna lekan tehdä työt, lekan pitää vain osua renkaan yläosaan". Torniin lähdin jo ajassa 2.40 ja taktikka oli pitää taukoa joka toisella tasaanteella. Se toimi hyvin. Vaikka tuntui, että jaksaisin kävellä vielä, oli tärkeä säästää voimia tuleviin rasteihin. Ensimmäinen osio suoritettu ajassa 11.19, eli keskivertoaika ja lämmöksi kirjattu 38.1. Paras aikaa meidän kurssilla oli 9.15.

Seuraavaksi oli 10 minuutin tauon jälkeen vuorossa rasti kaksi, potilaan pelastaminen. Lämpöni lähtiessä oli 38.4. Sovittiin parin kanssa ennen aloittamista, että rastissa kaksi jaetaan tehtävät. Minä hoidan nuken siirron ja parini hoitaa suunnistuksen. Se  toimi erittäin hyvin ja minun ei tarvinnut miettiä pimeässä mihin pitää mennä sekä parini pystyi keskittymään oikean reitin etsimiseen. Löysimme tikkaat ongelmitta ja nopeasti. Toki siellä törmäsimme edelliseen pariin. He päästivät meidät ohitseen ja nyt vuorossa oli nuken nosto toiseen kerrokseen. Parini sai nostettu nuken hartioilleni ensimmäisellä yrityksellä ja nousin tikkaita seuraavaan kerroksen. Ylhäällä  oleva luukku oli ahdas josta oli vaikeuksia päästä sen läpi ja jäin jumiin hetkeksi siihin.

Päästyämme yläkertaan, pidimme pienen tauon ja jatkoimme ulospääsy reitin etsintää. Teimme pienen virhearvioinnin ja hukkassimme suuntavaiston. Pidimme pienen "time out" hetken, jonkan jälkeen aloitimme uudestaan etsimisen ja jatkoimme oikean käden tekniikkaa käyttäen onnistuneesti suorittaen tehtävän. Rasti suoritettu ja ajalsi kirjautui reilu 18 minuuttia sekä lämpö oli tuolloin 38.4.Tässä kohtaa pääsimme hetkeksi jäähdyttelemään kunnes taas oli mentävä.   Meidän taktiikkamme osoittautui erittäin toimivaksi tehtävässä ja se todellakin toimi erittäin hyvin. 

Viimeiseen rastiiin lähdimme hyvällä fiilikselle ja lämpö  oli tarkistusvaiheessa 38.6. Seuraavassa tehtävässä oli pieni osuus kuumaa häkkirataa, muutama nousu ja lasku luukkujen kautta jonka jälkeen oli  rasitushuone. Ensimmäisenä oli polkupyörän polkemista viisi minuuttia. Aivot narikkaan ja polkemaan. Piti polkea nopeammin, koska se on sitten helpompaa. Hitaasti polkiessa vastus nousee jolloin se olisi tuntunut raskaammalta. Seuraavaksi oli vuorossa talja, 20 kertaa. Se oli helpoin osuus jossa omalla painolla vedetään talja alas ja pienellä voimalla talja vetää ylös. Taljan jälkeen oli tikkaat, jotka olivat minun mielestäni vaikein osuus koko testissä. Jalat ja kädet olivat jo muutenkin hapoilla, koska tuntui, että tikkaissa olin jo ihan äärirajoilla. Vaikka tikkaat eivät kestäneet, kun reilu minuutin niin silti se oli minusta rankin osuus. Lopuksi vielä jäi juoksumatto. Vaikka alussa tuntuikin pahalta niin aika nopeasti keho palautui ja viimeiset minuutit juoksumatolla olivat jo helppoja. Ja viihdoin se on valmis! 100% testi on nimensä arvoinen. Tässä tuli annettu todellakin 100% itsestään. 


100% testin jälkeen, parin kanssa. Hyvä me!

Jos pitäisi tuleville testinsuorittajille antaa vinkki:"säästäkää voimia, älkää yrittäkö ensimmäistä rastia suorittaa nopeasti, vaikka se tuntuisi helpolta. Suurin osa hylättyjä suorituksia tapahtuu toisella rastilla, joko silloin nousevat lämmöt jo yli 39.9 tai nuken kanssa tulee ongelmia. Lisäksi kannattaa harjoitella yhteistyötä parin kanssa, koska selkeä työnjako on avain onnistumiselle."


sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Kemikaalisukelukset

Viimeisellä lukukaudella meillä on paljon käytännön harjoitteluita. Vaaralliset aineet, johtaminen ja kemikaalisukellukset. Vielä on tulossa sovellettavat harjoitukset harjoitusalueella, jolloin emme tiedä mitä on tapahtunut. Silloin emme voi valmistautua siihen ollenkaan. Oli se sitten kolari, tulipalo tai öljyvahinko onnettomuus.

Kemikaalisukelluksiin me valmistuimme ensin tutustumalla vaarallisiin aineisiin, sitten suojaustasoihin ja tämän jälkeen toimintamalleihin. On tärkeä osata tunnistaa mikä aine on kyseessä, mikä on vaara ja miten sen torjutaan. Opiskelimme näitä opistolla, kävimme myös kertauksena peruskemiaa luokassa. Kunnes kaikki pohjatieto oli läpikäytynä, alkoi harjoitukset harjoitusalueella.

Ensimmäiseksi me harjoittelimme aineiden tunnistamista kemikaalisukelluksessa. Puimme kemikaalisuojapuvun päällä ja suoritimme tiedustelun. Raportoimme eteenpäin mikä aine on kyseessä, kuinka paljon ja missä muodossa. Seuraavaksi tehtävät vaikeutuivat päivä päivältä. Oli putkivuotojen tukkiminen, säiliövuotojen tukkiminen kiilojen avulla ja viimeiseksi kuumien kaasuvuotojen tyrehdyttäminen. Vaikka harjoituksissa vaarallinen aine on vettä tai höyryä, joudumme silti aina tehtävän jälkeen menemään puhdistusaseman kautta.


                                                  

Kemikaalisukellus
 Kemikaalivuodon tukkiminen

Kemikaalisukelluksen jälkeinen puhdistus
                                          
Harjoitusten väliin mahtui myös kaasuvuotopalojen sammuttaminen, erilaisia kolaritehtäviä, tulipaloja ja demoja. Täytyy tunnustaa, että opinnot ja kouluttaminen on erittäin laadukasta. On käytetty paljon resursseja toteuttamaan kaikki harhoitteluun liittyvä mahdollisimman realistiseksi.

                                        Kaasupalojen sammutusharjoitukset

Näiden harjoitusten lisäksi harjoittelimme johtajuutta pienoismalli luokissa. Kolareita, tulipaloja, käskyjen antamista ja Virven kanavien oikeita asetuksia. On ollut hauskaa leikkiä, kun näemme koko toiminta-aluen pienoismallina. 

    Tieonnetomuusharjoitus pienoismalissa


Opintojen etenemisen epävarmuutta on lisännyt korona ja Opiston johdon jättäytyminen sivuun. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a7f136b-0191-47a2-b014-a7aeecfb9eba .Koronatartuntoja on raportoitu koko ajan lisää, kuitenkin onneksi yhtään tartuntaa ei ole todettu opistolla ja opinnot ovat saaneet jatkua normaalisti.

Cooper testi

Pelastajan koulutuksiin kuuluu paljon käytäntöä ja teoriaa, mutta silti jännittävimmät osat ovat fyysisen kunnon arvioinnit. Cooper-, lihaskunto-, oulunmalli-, ja 100% testi. Fyysiset testit ovat raskaita , joten jos ei pääse niistä läpi, valmistuminen palomieheksi voi peruuntua. Niitä ei voi opetella, joten fyysinen kunto on mikä on.

Oulumallintesti on tehty jo keväällä ja se antaa savusukellukseen valmiuden. Meidän kurssilta kaikki läpäisivät sen. Tässäkin kahdella meidän kurssin opiskelijalta se ei onnistunut ja he joutuivat testin uusimaan. Onneksi kuitenkin kaikki pääsivät lopuksi siitä läpi.

Sitten oli Cooper testin vuoro. Opettaja tässä korosti, että jos 2800 metriä ei mene läpi niin valmistuminen ei onnistuisi. Vaikka se tuntuu pahalta, tutkimustulokset osoittavat, että alle 2800 metriä juoksijat uupuvat alle 20 minuutissa savusukelluksesta. Tämä on vaarallista, joten Cooper testin tulos on oltava yli tämän rajan. Juoksutesti tapahtui Väinölänniemen stadionilla Kuopion keskustassa. Kurssi jaettiin kahteen ryhmään, alle 3000 metrin juoksijat ja yli. Noin 15 juoksijaa lähtivät ensin ja niiden tavoite oli yli 2800 metriä. Tästä ryhmästä vain yksi ei päässyt minimiin ja vain noin sata metriä uupui. Toinen ryhmä aloitti heti kun ensimmäisen  tulokset olivat kirjattu. Minä olin tässä ryhmässä ja tavoite oli yli 3000 metriä.Juoksun aloitin vähän liian nopealla tahdilla, noin 3300 metrin nopeudella. Se osoittautui vääräksi taktiikaaksi ja hyydyin jo neljännellä kierroksella. Jokaa tapauksessa, kun oli juostu noin nopeasti puolet ajasta ja vaikka jouduin hidastaa lopussa, tulos oli 3025 metriä. Tästä olen tyytyväinen. Paras kurssin tulos oli 3407 metriä ja koko kurssin keskiarvo 3006 metriä. Oppilaista 29 läpäisivät sen ja vain yksi joutuu uusintaan.

Seuraavaksi  syysloman jälkeen on tulossa 100% testi sekä sen jälkeen lihaskuntotestit. Lihaskuntotestit eivät jännittä niin paljon, sen sijaan satasen testi jännittää. Lämmön nousu testin aikana johtaa keskeytykseen. Lämpöä emme itse pysty hallitsemaan joten tärkeä on olla levännyt, nestetasapaino kunnossa, eikä testin saa kestää liian kauan. Tehdään vain parhaamme, onnea meille.