perjantai 25. joulukuuta 2020

Valmistuminen palomieheksi

Vihdoin se hetki koitti ja valmistuin pelastajaksi. Unelmoin pitkään olla palomies ja tänä jouluna se sitten toteutui. 1,5 vuotta kuulosta pitkältä ajalta, mutta minusta se meni äkkiä.

Valmistujaiset koronan takia eivät onnistuu perinteisesti, emmekä saaneet todistuksia kasvokkain rehtorin onnitellulla. Juhla pidettiin verkossa, jossa katsottiin suorana lähetyksenä youtube kautta. Siellä nimettiin arvopelastajat ja stipendin saaneet. Videolla näytettiin kurssin pelastajavalan luku, jota tulen kantamaan pelastajana. Olen ylpeä ollessani pelastaja. Minusta jokainen kurssin 108 ja 109 valmistunut  tulee tekemään pelastajan työtä sydämellä.

Joulutaika, posti tuli, todistus! 


Nyt sitten se loppuu, kuten tämä blogikin. Haikea olo, koska tulee ikävä opiskelukavereita ja pelastusopistoa. Erityisesti solukämppiksiä, vaikka meillä onkin ollut näkemyseroja joskus asioista. Olimme kun perhe opiskeluaikana.

Nyt sitten töihin pelastuslaitokselle - todennäköisesti Keski-Uudellemaalle.

Jos minun pitäisi antaa neuvoja pelastajaksi opiskelemaan ryhtyneille, tässä muutama: 

- Älä ikinä luovuta. Kaikki on mahdollista, mikään ei ole liian vaikea.

-Muista, epämukavuusalue on se, missä oppiminen ja kehitys tapahtuu.

Toivottavasti minun blogista on hyötyä, sen vuoksi olen tätä kirjoittanut.


ÄLÄ UNELMOI ELÄMÄSTÄ, VAAN ELÄÄ UNELMAASI!

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Talopolto

 

Talon polto on pelastusopiston opintojen tärkeä viimeinen harjoitus. Pelastajat pääsevät niin lähellä oikeaa tulipaloa, kun on mahdollista. Tällä kertaa meidän kohde oli järven rannalla oleva iso ja vanha hirsikartano. Tarkoitus oli aloittaa yläkerrasta ja savusukeltaa käyttäen alipainetuuletusta. Sen jälkeen alakerran huoneisiin ylipainetuuletus hyökkäykset. 


Iso ja vanha hirsikartano


Aloitimme suunnitelmien mukaan yläkerrassa. Minä olin ensimmäisessä ryhmässä ykkösenä. Ovet aukesivat ja lähdimme ylös. Talossa oli paljon savua, joten käytimme lämpökameraa. Löysimme alkupalon ja samutimme sen helposti. Jotenkin tehtävä tuntui erittäin helpolta. Ehkä ei annettu tarkoituksella tulipalon levitä, ettei harjoitukset loppuisivat kesken. Kun kaikki oppilaat kävivät vuorotelen kaikki yläkerran huoneet samuttamassa, sen jälkeen oli ruokailun aika. Ruoan jälkeen siirrymme alakerran huoneistoihin ja tässä vaiheessa joku huomasi, että yläkerrasta tulee jonkin verran savua. Opettajat päättivät ettei sitä tarvitse sammuttaa, kun enää kolme huonetta oli jäljellä alakerrassa ja ehdimme ne käydä läpi. Se oli ehkä vähän liian aliarvioitua tulen voimaa kohtaan ja tuli pääsi meidät yllättämään. Puimme paineilmalaitteet ja yritimme hyökätä yläkertaan, mutta se olikin jo mahdoton tehtävä. Oli erittäin hyödyllinen savusukellus, koska näin lähellä oikeaa tulipalo en koskaan olen ollut. Sammuttaminen vedellä oli ihan turhaa, koska se ei enää tehonut yhtään.

Puimme paineilmalaiteen ja yritimme hyökätä yläkertään, mutta se oli jo mahdoton tehtävä. Oli erittäin hyödyllinen savusukellus, näin lähellä oikea tulipalo en koskaan olen ollut. Sammuttaminen vedellä oli ihan turha, se ei enää tehonut yhtään. Melkein koko kurssin oppilaan pääsi alakerran hyökäyksien mukaan, itse en enää ehdinut. Heti kun tuli otti vallan, me joudumme jäädyttäämään paloautoja ja suojaamaan viereisiä rakennuksia. Tuli on erittäin voimakas elementti, sen kuten tässä saamme kokea pitää kunnioita.


Paloautojen jäähdyttely


Tästä eteenpäin jäi vain päätäjäiset ja diplomien vastaanottaminen. Katsotaan miten korona aikana sen saamme järjestetty. Aika Opistolla on lähestymässä loppua, haikea fiilis.

Pelastuskurssi 109 talonpolttoharjoitus

lauantai 31. lokakuuta 2020

Satasentesti (100% testi)

Pelastusopiston vaikein fyysinen testi on kolme-osainen 100% testi. Se on myös varmasti rankin fyysinen testi Suomessa. Testin aikana seurataan lämpöä peräsuoleen työnnetystä mittarista. Jos lämpö nousee yli 39.9 astetta niin testi keskeytetään. Jotenkin tämä mittausmenetelmä on niin vanhanaikainen, mittarit ovat monikäyttöiset. Lämmön lisäksi kaikki osiot pitää suorittaa määritetyssä ajassa. Jos aika ylittyy niin se on automaattinen keskeytys. Kaikki kolme rastia tehdään parin kanssa, joten vaikka olisi kuinka hyvä tahansa, testi voi epäonnistua jos yhteistyö ei toimii. Kyseisestä testistä on tehty erittäin hyvä youtube video, jonka teki pelastajakurssi 98 sekä sen voi katsoa tästä

https://www.youtube.com/watch?v=oY1_VWxe5hc&t=1302s

100% lyhyesti:

RASTI 1:

LETKURULLIEN KANTO - 2 kpl 76 mm letkurullan kanto. - lähtö kellarikerroksen käytävältä ja vienti oven X kohdalle

RENKAAN SIIRTO - lekalla lyöden 3 metriä (oven X kohdalla)

LETKUKEHIKOIDEN KANTO - 2 kpl 42 mm letkukehikkoa (18 kg) kannetaan kaksi kertaa harjoitustornin ylätasanteelle ja takaisin 

Aikaa on 18min.

10min tauko.

RASTI 2:

POTILAAN PELASTAMINEN  (nukke n. 70 kg) siirtäminen huoneistosimulaattorissa, ovelta kellarin kautta takaisin lähtöpaikalle.

-Potilaan siirto pitää tapahtua oikeilla siirtotavoilla 

-Köyden käyttö sallittu vain potilaan nostossa kerroksesta toiseen. Köysi pitää käytön jälkeen pakata säkkiin ja tuoda pois. Köysipussi annetaan rastille lähtiessä.

Aikaa 45min

Tauko 10min.

RASTI 3:

Lähtö kylmältä puolelta kuumahuoneen luukulta, kuumahuoneen läpi rasitushuoneeseen.

RASITUSTEHTÄVÄT:

-Polkupyöräergometri 5 min. / vastus 200W 

-vetolaite 20 kertaa 

-päättymättömät tikkaat 20 m, nopeudella 6 

-juoksumatto 5min, 5km/h, kulma 2

Kokonaisaikaa max 1 tunti 45 minuutia.


Keskiviikko aamulla se kaikki sitten alkoi. Ryhmät jaettiin ja lähtöajat arvioitiin. Ei muutakuin mittarit p...... ja odottamaan oma vuoroa. Tästä se lähti, saimme lähtöluvan, letkut kainaloihin ja eikun eteenpäin. Kävelin hyvin rauhallisesti ja se kesti reilun minuutin. Seuraavaksi tehtävänä oli kuorma-auton renkaan siirtäminen joka tuli siirrettyä reilun minuutin ajassa ilman ongelmia. Renkaan siirtämisessä korostuu oikea tekniikka. "Anna lekan tehdä työt, lekan pitää vain osua renkaan yläosaan". Torniin lähdin jo ajassa 2.40 ja taktikka oli pitää taukoa joka toisella tasaanteella. Se toimi hyvin. Vaikka tuntui, että jaksaisin kävellä vielä, oli tärkeä säästää voimia tuleviin rasteihin. Ensimmäinen osio suoritettu ajassa 11.19, eli keskivertoaika ja lämmöksi kirjattu 38.1. Paras aikaa meidän kurssilla oli 9.15.

Seuraavaksi oli 10 minuutin tauon jälkeen vuorossa rasti kaksi, potilaan pelastaminen. Lämpöni lähtiessä oli 38.4. Sovittiin parin kanssa ennen aloittamista, että rastissa kaksi jaetaan tehtävät. Minä hoidan nuken siirron ja parini hoitaa suunnistuksen. Se  toimi erittäin hyvin ja minun ei tarvinnut miettiä pimeässä mihin pitää mennä sekä parini pystyi keskittymään oikean reitin etsimiseen. Löysimme tikkaat ongelmitta ja nopeasti. Toki siellä törmäsimme edelliseen pariin. He päästivät meidät ohitseen ja nyt vuorossa oli nuken nosto toiseen kerrokseen. Parini sai nostettu nuken hartioilleni ensimmäisellä yrityksellä ja nousin tikkaita seuraavaan kerroksen. Ylhäällä  oleva luukku oli ahdas josta oli vaikeuksia päästä sen läpi ja jäin jumiin hetkeksi siihin.

Päästyämme yläkertaan, pidimme pienen tauon ja jatkoimme ulospääsy reitin etsintää. Teimme pienen virhearvioinnin ja hukkassimme suuntavaiston. Pidimme pienen "time out" hetken, jonkan jälkeen aloitimme uudestaan etsimisen ja jatkoimme oikean käden tekniikkaa käyttäen onnistuneesti suorittaen tehtävän. Rasti suoritettu ja ajalsi kirjautui reilu 18 minuuttia sekä lämpö oli tuolloin 38.4.Tässä kohtaa pääsimme hetkeksi jäähdyttelemään kunnes taas oli mentävä.   Meidän taktiikkamme osoittautui erittäin toimivaksi tehtävässä ja se todellakin toimi erittäin hyvin. 

Viimeiseen rastiiin lähdimme hyvällä fiilikselle ja lämpö  oli tarkistusvaiheessa 38.6. Seuraavassa tehtävässä oli pieni osuus kuumaa häkkirataa, muutama nousu ja lasku luukkujen kautta jonka jälkeen oli  rasitushuone. Ensimmäisenä oli polkupyörän polkemista viisi minuuttia. Aivot narikkaan ja polkemaan. Piti polkea nopeammin, koska se on sitten helpompaa. Hitaasti polkiessa vastus nousee jolloin se olisi tuntunut raskaammalta. Seuraavaksi oli vuorossa talja, 20 kertaa. Se oli helpoin osuus jossa omalla painolla vedetään talja alas ja pienellä voimalla talja vetää ylös. Taljan jälkeen oli tikkaat, jotka olivat minun mielestäni vaikein osuus koko testissä. Jalat ja kädet olivat jo muutenkin hapoilla, koska tuntui, että tikkaissa olin jo ihan äärirajoilla. Vaikka tikkaat eivät kestäneet, kun reilu minuutin niin silti se oli minusta rankin osuus. Lopuksi vielä jäi juoksumatto. Vaikka alussa tuntuikin pahalta niin aika nopeasti keho palautui ja viimeiset minuutit juoksumatolla olivat jo helppoja. Ja viihdoin se on valmis! 100% testi on nimensä arvoinen. Tässä tuli annettu todellakin 100% itsestään. 


100% testin jälkeen, parin kanssa. Hyvä me!

Jos pitäisi tuleville testinsuorittajille antaa vinkki:"säästäkää voimia, älkää yrittäkö ensimmäistä rastia suorittaa nopeasti, vaikka se tuntuisi helpolta. Suurin osa hylättyjä suorituksia tapahtuu toisella rastilla, joko silloin nousevat lämmöt jo yli 39.9 tai nuken kanssa tulee ongelmia. Lisäksi kannattaa harjoitella yhteistyötä parin kanssa, koska selkeä työnjako on avain onnistumiselle."


sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Kemikaalisukelukset

Viimeisellä lukukaudella meillä on paljon käytännön harjoitteluita. Vaaralliset aineet, johtaminen ja kemikaalisukellukset. Vielä on tulossa sovellettavat harjoitukset harjoitusalueella, jolloin emme tiedä mitä on tapahtunut. Silloin emme voi valmistautua siihen ollenkaan. Oli se sitten kolari, tulipalo tai öljyvahinko onnettomuus.

Kemikaalisukelluksiin me valmistuimme ensin tutustumalla vaarallisiin aineisiin, sitten suojaustasoihin ja tämän jälkeen toimintamalleihin. On tärkeä osata tunnistaa mikä aine on kyseessä, mikä on vaara ja miten sen torjutaan. Opiskelimme näitä opistolla, kävimme myös kertauksena peruskemiaa luokassa. Kunnes kaikki pohjatieto oli läpikäytynä, alkoi harjoitukset harjoitusalueella.

Ensimmäiseksi me harjoittelimme aineiden tunnistamista kemikaalisukelluksessa. Puimme kemikaalisuojapuvun päällä ja suoritimme tiedustelun. Raportoimme eteenpäin mikä aine on kyseessä, kuinka paljon ja missä muodossa. Seuraavaksi tehtävät vaikeutuivat päivä päivältä. Oli putkivuotojen tukkiminen, säiliövuotojen tukkiminen kiilojen avulla ja viimeiseksi kuumien kaasuvuotojen tyrehdyttäminen. Vaikka harjoituksissa vaarallinen aine on vettä tai höyryä, joudumme silti aina tehtävän jälkeen menemään puhdistusaseman kautta.


                                                  

Kemikaalisukellus
 Kemikaalivuodon tukkiminen

Kemikaalisukelluksen jälkeinen puhdistus
                                          
Harjoitusten väliin mahtui myös kaasuvuotopalojen sammuttaminen, erilaisia kolaritehtäviä, tulipaloja ja demoja. Täytyy tunnustaa, että opinnot ja kouluttaminen on erittäin laadukasta. On käytetty paljon resursseja toteuttamaan kaikki harhoitteluun liittyvä mahdollisimman realistiseksi.

                                        Kaasupalojen sammutusharjoitukset

Näiden harjoitusten lisäksi harjoittelimme johtajuutta pienoismalli luokissa. Kolareita, tulipaloja, käskyjen antamista ja Virven kanavien oikeita asetuksia. On ollut hauskaa leikkiä, kun näemme koko toiminta-aluen pienoismallina. 

    Tieonnetomuusharjoitus pienoismalissa


Opintojen etenemisen epävarmuutta on lisännyt korona ja Opiston johdon jättäytyminen sivuun. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a7f136b-0191-47a2-b014-a7aeecfb9eba .Koronatartuntoja on raportoitu koko ajan lisää, kuitenkin onneksi yhtään tartuntaa ei ole todettu opistolla ja opinnot ovat saaneet jatkua normaalisti.

Cooper testi

Pelastajan koulutuksiin kuuluu paljon käytäntöä ja teoriaa, mutta silti jännittävimmät osat ovat fyysisen kunnon arvioinnit. Cooper-, lihaskunto-, oulunmalli-, ja 100% testi. Fyysiset testit ovat raskaita , joten jos ei pääse niistä läpi, valmistuminen palomieheksi voi peruuntua. Niitä ei voi opetella, joten fyysinen kunto on mikä on.

Oulumallintesti on tehty jo keväällä ja se antaa savusukellukseen valmiuden. Meidän kurssilta kaikki läpäisivät sen. Tässäkin kahdella meidän kurssin opiskelijalta se ei onnistunut ja he joutuivat testin uusimaan. Onneksi kuitenkin kaikki pääsivät lopuksi siitä läpi.

Sitten oli Cooper testin vuoro. Opettaja tässä korosti, että jos 2800 metriä ei mene läpi niin valmistuminen ei onnistuisi. Vaikka se tuntuu pahalta, tutkimustulokset osoittavat, että alle 2800 metriä juoksijat uupuvat alle 20 minuutissa savusukelluksesta. Tämä on vaarallista, joten Cooper testin tulos on oltava yli tämän rajan. Juoksutesti tapahtui Väinölänniemen stadionilla Kuopion keskustassa. Kurssi jaettiin kahteen ryhmään, alle 3000 metrin juoksijat ja yli. Noin 15 juoksijaa lähtivät ensin ja niiden tavoite oli yli 2800 metriä. Tästä ryhmästä vain yksi ei päässyt minimiin ja vain noin sata metriä uupui. Toinen ryhmä aloitti heti kun ensimmäisen  tulokset olivat kirjattu. Minä olin tässä ryhmässä ja tavoite oli yli 3000 metriä.Juoksun aloitin vähän liian nopealla tahdilla, noin 3300 metrin nopeudella. Se osoittautui vääräksi taktiikaaksi ja hyydyin jo neljännellä kierroksella. Jokaa tapauksessa, kun oli juostu noin nopeasti puolet ajasta ja vaikka jouduin hidastaa lopussa, tulos oli 3025 metriä. Tästä olen tyytyväinen. Paras kurssin tulos oli 3407 metriä ja koko kurssin keskiarvo 3006 metriä. Oppilaista 29 läpäisivät sen ja vain yksi joutuu uusintaan.

Seuraavaksi  syysloman jälkeen on tulossa 100% testi sekä sen jälkeen lihaskuntotestit. Lihaskuntotestit eivät jännittä niin paljon, sen sijaan satasen testi jännittää. Lämmön nousu testin aikana johtaa keskeytykseen. Lämpöä emme itse pysty hallitsemaan joten tärkeä on olla levännyt, nestetasapaino kunnossa, eikä testin saa kestää liian kauan. Tehdään vain parhaamme, onnea meille.

lauantai 22. elokuuta 2020

Viimeinen lukukausi alkoi

Viimeinen lukukausi alkoi kesäloman jälkeen. On ollut kivaa taas tavata opiskelijakaverit ja jakaa kesätyöpaikan kokemuksia. Moni opiskelija on ollut töissä pelastuslaitoksilla ympäri Suomea ja monet myös päässeet vaativiin tehtäviin.

Opinnot pelastusopistolla alkoivat heti täysillä. Ne koostuivat pelastustoimen johtamisesta, vaarallisesta aineista ja sammutus, - ja pelastustekniikkan syventävistä opinoista. Jo ensimmäisen viikon aikana lähdimme järvellä harjoittelemaan öljytorjuntatehtäviä. Harjoitukset tehtiin Kuopion sukelluskeskuksessa. Meillä oli käytössä oikeat öljytorjunta-alukset ja välineet.


Öljytorjunta

Öljytorjuntatehtävä järvellä

Toisella viikolla meillä on ollut nestepalot ja savutuuletusharjoitukset harjoitusalueella, pääsimme ihan konkreettisesti kokemaan, miten nestepalot sammutetaan ja miten savutuuletus vaikuttaa tulipalon kehittymiseen.

Nestetulipalon sammuttaminen kahdella yksiköllä

 On ollut hyvä kokea, kuinka tärkeä ja tehokasta on oikeinasetettu savutuuletus. Päivän rasteja tekosavun avulla on ollut suihkuputkituuletus, kellarin savutuuletus, ali- ja ylipainetuuletukset. Lopuksi tehtiin kaksi rastia oikean tulipalon tilanteessa ja huomata, että kuumuus tuo lisää haasteita harjoituksessa.


Kurssikaveri tekee suihkuputkituuletuksen

Savutuuletus harjoitukset
Saimme kokea, kuinka tehokas oikein tehty savutuuletus on

Viikkot on mennyt erittäin nopeasti, vapaa aikana valmistaudumme jo lopputesteihin. Pelastusopistoon pääseminen ei ole takuu siitä, että valmistuu. Opistolta pitää "juosta poiskin". Eli jos haluamme valmistua pelastajaksi, pitää juosta Cooper testin 2800m ja suorittaa lihaskuntotestit uudestaan.

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Opinnot kesätauolla ja kesätöihin unelma-ammatiin

Viimeinen toisen lukukauden viikko meni nopeasti ohi. Pari päivää oli harjoitukset harjoitusalueella ja lopuksi käytännön koet ja Oulunmallin testi. Kun iltaharjoitelu oli kielletty koronan takia, oli vähän epävarma olo. Kuitenkin ihan turhaan. Koska varusteiden pukeminen, kattotyöskentely ja pintapelastuksen käytännönkokeet menivät ensimmäisellä yrityksellä läpi. Viimeisenä oli kuuluisa Oulunmallin testi ja sekin meni yli odotuksia ja sain 80%. Tämän läpi pääseminen tarkoittaa sitä, että voi työskentella palomiehenä ja pitää olla vähemmän kun 95%. Prosentiluku tarkoittaa, kuinka paljon sydän kuormitus keskimäärin on testin aikana, eli 100% on syke maksimitasolla. Yllätyksenä tuli se, että sain rikottua jopa yhden opiston ennätyksen, rengaan siirtoa lekalla. En ole yrittänyt ennätystä rikkoa, haluaisin vain sen osan testiä läpi mahdollisimman nopeasti ja ennätysaikahan siitä syntyi. 

Välissä oli sitten yksi vapaa päivä, tämän jälkeen aloitin jo työt Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella palomiehenä. Toki koulu ei ole vielä ohi, mutta nyt saan kokea mitä oikea palomiehen työ on todellisuudessa.

Unelmatyössä


Nyt saan nauttia kesästä ja tehdä töitä. Opinnot jatkuvat sitten syksyllä.

tiistai 26. toukokuuta 2020

Korkealla työskentely ja pintapelastus viikko


Korona pandemiasta huolimatta pelastusopisto on järjestänyt harjoituksia pienissä ryhmissä. Meidän vuoro tuli nyt ja  olimme tiukat kaksi viikkoa pienryhmissä harjoittelemassa pintapelastusta, korkealla työskentelyä ja savusukellusta.

Ensimmäisenä tuli korkea työskentely. Kävimme aamulla harjoitusalueella pelastuslaitoksilla olevat välineet läpi ja pian sen jälkeen harjoittelimme jo miten laskeudumme alas korkealta. Vaikka laskeutuminen olikin varmistettu, lisäksi opettaja tarkisti ennen laskeutumista meidän laitteet. Silti alku oli jännittävää. 



Kun oli harjoiteltu laskeutumaan itse, alkoi ryhmässä työskentely pelastustehtävissä. Se olikin paljon monimutkaisempaa, sillä pitää olla suunnitelma siitä miten ihminen pelastetaan, olla oikeat välineet ja työtehtävät jaettu ja jokaisella selvillä. Näissä on käytetty erilaisia systeemejä painon keventämiseen ja erikoisia välineitä, kuten kolmijalkaa. Erittäin onnistunut päivä oli tämäkin. Kouluttajana on toiminut oikeat palomiehet työelämästä. Erityisesti jäi mieleen lause jonka eräs opettaja sanoi: "en opeta teitä tenttiä varten, vaan työelämän varten".

Ihmisen pelastaminen, kolmijalka käytäen


Pintapelastusharjoitteluista puolet niistä on ollut opiston harjoitusaltaassa ja puolet järvessä. Opistolla harjoiteltiin uimista, sukeltamisen tekniikkaa ja välikorvanpaineen tasoittamista. Lopuksi oli legendaarinen haalariuinti, jolloin piti uima-altaan reunoja koskematta pukea haalari vedessä ja pysyä altaassa noin 30 minuuttia.

Tälläinen altas on opistolla. Syvyys 6 metriä


Se oli kyllä raskasta.Vaikka pelastajat ovat hyviä uimareita niin silti muutamalle se oli liian raskasta ja luovuttivat. Heti kun oli opittu pintapelastuksen perustaidot niin lähdimme järvellä harjoittelemaan kokonaisuuksia. Meidän tehtävämme oli harjoitella ihmisen pelastaminen järvestä ja  hukkuneen etsintä. Paikallinen yleisö oli katsomassa meidän suorituksia.

Harjoittelut järvellä, uhri löytyi

Seuraavaksi tulossa ovat  savusukellukset ja perinteinen Oulun mallin testi. Olen valmis siihen, mutta toki vähän kuitenkin jännittää tuleva.

Vapaa-aikaakin oli joten pääsin nauttimaan luonnosta ja poikkesin käymään Kolilla. Oli aurinkoinen päivä ja keväinen luonto oli kauneimmillaan.

Koli on Suomen helmi

sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Koronan pandemia

Uusi lukukausi alkoi mutta ei mennyt täysin suunnitelmien mukaan. Ensihoidon harjoittelut piti alkaa seuraavalla viikolla ja sitten maailmanlaajuinen korona pandemia iski. Yhdessä hetkessä kaikki oli hyvin ja hetken päästä katastrofi iski. Koulut suljettiin ja opisto niiden mukana. Lisäksi harjoittelut myös valtakunnallisesti peruttiin. Meille vain ilmoitettiin, että koulua nyt ei pystytä jatkaamaan ja suunnitellaan mitä seuraavaksi tehdään asian suhteen. Muut koulut pystyvät kyllä toteuttamaan opetuksen verkossa, mutta sen sijaan pelastajanopinnot kostuvat suurimmilta osin käsin, - ja käytännöntaidoista. Sen takia on todella vaikea toteuttaa niitä verkossa. Esim. eläinten pelastus, savusukellukset, pintapelastus, ensihoito, tiimissä työskentely jne...Miten ne voisi toteuttaa verkossa?

Kuitenkin huhtikuun 14. päivä opinnot alkoivat uudestaan verkossa, etäopiskeluna. Opisto oli  todella yrittänyt saada opinnot pyörimään, jotta pelastuslaitokset ympäri Suomea saisivat kesällä työntekijöitä turvaten pelastulaitoksien toimintakyvyn toimia hyvin. Todella hyvin ja järkevästi opisto on toiminut tässä. Voi toki myös olla, että pelastuslaitokset ympäri Suomea  ovat sitä vaatineet. Kuitenkin opisto onnistui täysin, hyvä pelastusopisto! 

Skype luennot on minulle ihan uusi juttu. Kuulokkeet löysin kotoa, asensin tarvittavat ohjelmat tietokoneeseen. Täytyy tunnustaa, että yllätyin positiivisti kuinka hyvin luennot onnistuvat verkossa. Herään aamulla, syön aamupalan  ja juon teetä sekä käynnistän tietokoneen. Ei tarvi lähteä mihinkään. Vielä pari kuukautta sitten ajoimme 400km opistolle ja 400km takaisin kotiin, joka viikko. Nyt ei tarvitse astua edes kotoa ulos. 😂 Lapset juoksevat ympärillä, välillä käyn jääkaapilla, vessassa ja  juon itse tehtyä teetä. Alan ymmärtää miksi jotkut tykkäävät etätyöstä tai etäkoulusta. Luennolla me kuulemme ja näemme mitä opettaja esittää meille. Voimme myös laittaa viestin tai kysyä jos on kysyttävä. Jotenkin epätodellinen olo, kun 60 opiskelija samassa istunnossa, mutta samalla ympäri Suomea.

Etäopiskelu


Toinen asia mikä yllätti oli se, että meille annettiin niin paljon tehtäviä. Lisäksi tentejä on tulossa, joten todella tiukkaa tulee olemaan tämän lukukauden aikana. Onneksi minulla kuitenkaan ei ole vielä yhtään tenttiä rästissa, jolloin voin keskittyä täysin tulevaan. Todella monelle ikävä kyllä on kuitenkin vanhoja tentejä uusittava.

Etäopetusta kuitenkaan ei voi toteuttaa kokonaan pelastajan koulutuksessa, joten pienissä alle 10 hengen ryhmissä vuorotellen käymme harjoittelemassa pelastusopistolla. Tulemme asumaan yksitellen opiston soluasunnoissa, ruokailemme yksitellen. Lisäksi sali,- ilta harjoittelu opistolla on kielletty. Minun vuoroni on tulossa kuukauden päästä, silloin on tiivis kaksi viikkoa putkeen käytännönharjoittelua. Jopa lauantai on merkattu  koulu päiväksi ja koulupäivät ovat pitkiä, joten en lähde kotiin silloin ollenkaan siinä välillä. On kuitenkin erittäin positiivistä, että opinnot eivät välttämättä veny. Lisäksi myös pääsemme kesätöihin, joten olen erittäin tyytyväinen järjestelyyn.


torstai 20. helmikuuta 2020

Ensihoito painoiteinen toinen lukukausi

Vuosi on jo lähtenyt hyvin käyntiin. Toinen lukukausi pelastajanopinnoista on suurin osin ensihoitoa. Erittäin tiiviit ensihoito-opinnot sisältävät  paljon ammattilaisten luentoja ja käytännön harjoiteluita.

Ensihoitoharjoitukset harjoitusaluella

Ensimmäisten viikkojen aikana harjoiteltiin paljon kokonaisvaltaista ensihoitoa. Pelastusopistolla on kahdentyypistä käytännönharjoitusta, simulaattori ja harjoitusalue. Simulaattorissa on täysin varustettu huone, missä on kameroiden videokuvaus ja nukkepotilaan elintoiminnot siirtyvät  suoraan valvomoon. Nukke on niin laadukas, että valvomosta voi säätää pulssin, verenpaineen ja hengityksen. Nukkesta kuuluu myös hengitysäänet, ne säädetään valmomossa. Potilaan kaikkia arvoja valvomosta voi muuttaa reaaliaikaisesti. Kouluttaja myös kuulee mitä kysymme ja voi vastata kysymyksiin kaiutin ja mikrofonin avulla. Harjoitusaluella harjoiteltiin ensihoitokokonaisuuksia. Tuntuu erittäin todelliselta, kun odotamme "keikkaa" ambulanssissa, tietämättä minkäläinen potilas seuraavaksi tulee. Harjoitusalue on 38 hektaarin kokoinen. Se on vähän kun kokonainen kylä, siihin rakennettu jopa oma terveysasema, mihin potilaat viedään ja luovutetaan.

Harjoittelujen lisäksi tämän hetken ammattilaiset pitivät koulutuksia. Kätilö oli pitämässä luentoja raskauksista ja synnytyksistä ja sen jälkeen harjoiteltiin nukeilla synnytyksiä ja vauvojen hoitoa.


Vauvan elvytys ja ventilaatio

Synnytyksen avustamisen harjoitukset

Hänen lisäksi ammattilaisten koulutuksia oli pitämässä ensihoitaja ja poliisi. Ensihoitaja kävi tämän hetkiset käytännöt ja poliisi kävi puhumassa  poliisintyöstä sekä kävimme aseet läpi. Poliisi ja ensihoitaja tekevät paljon yhteistyötä ja usein, joten oli erittäin hyödyllistä käydä läpi toisen osapuolen näkökulmasta osioita.

Teoria-, ja käytönnöntentejä on ollut myös paljon. Ensihoito on laaja kokonaisuus, joten tentit on jaettu moneen osaan. Viikossa tentejä on keskimäärin 1-2. Osan niistä voi päästä läpi jos anatomian kurssit on hallinassa ja toisten taas on opeteltava ulkoa. Pelastajaopiskelijat kun auttavat toisia ja asuvat lähellä toisiaan, niin pääsevät tentteista erittäin hyvin läpi. Muutama  joutuu usein uusimaan, mutta lähinnä vain jos ei ole valmistautunut  hyvin tai ei ollut keskittynyt tenttissä riittävästi. Minulla tähän mennessä kaikki tentit menneet läpi ja  yritän jatkaa samalla tavalla eteenpäinkin.

Todella laadukaat opinnot kokonaisuudessaan. Pelastusopiston kurssit on todella tehokkaat ja laadukkaat, toivottavasti se jatkuu sellaisena myös tulevaisuudessa. Erityisesti huomasin, että opettajat tykkäät siitä mitä tekevät ja se parantaa opetuksen tasoa huomattavasti.