maanantai 23. joulukuuta 2019

Viimeiset viikot opistolla, ensimmäinen lukukausi päätyi

Ensimmäinen lukukausi on ohi ja se meni niin äkkiä. Viimeiset viikot harjoiteltiin ensihoitoa, elvytysharjoittelu ja suoniyhteyksien avaamista kurssikaverille. Elvytysharjoittelu tehtiin moneen kertaan, yhdellä yksiköllä ja kahdella. Täytyy tunnustaa, että kahdella yksiköllä (4 henkilöllä) elvytys on helpompaa, mutta samalla pitää tietää tarkalleen mitä kukin jäsen tekee. Elvytettävinä olivat kalliit nuket joilla pulssi tuntuu, hengitys kuuluu ja rytmi näkyy monitorissa. Harmi kun nuket eivät puhu tai vuoda verta 🤔

Elvytys harjoittelu kahdella yksiköllä

Suoniyhteyksien avaaminen oli hauskaa. Tarkoitus oli pistää viisi kertaa, joista vähintään yhden piti onnistua. Itselläni on pitkä kokemus kanyloinnista, joten kokeilin yhden kerran. Minun tämän tehtävän pari oli tässä kokematon, joten hän pääsi pistämään minua viisi kertaa. Puolet niistä hän onnistui. Vaikka minulla on hyvät suonet, todella hyvin hän onnistui. Muutenkin, yhtä hauskaa pistämistä lukun ottamatta, kaikki kurssin opiskelijat onnistuivat todella hyvin.

Kanylointi

Viimeinen koulupäivä tänä vuonna oli päättäjäisjuhla, jolloin koulunsa päättäville  jaettiin koulutodistukset. Juhlaan saapui myös Suomen sisäministeri Maria Ohisalo. Puheessaan hän ilmoitti lisäävänsä rahoitusta pelastusopisto sekä lisäksi hän toivoo opiskelijoiksi enemmän naisia ja ulkomaalaistaustaisia. On hyvä, kun näin korkean virkan vieraita oli saatu opistolle.
Koko tapahtuma näytettiin suorana netissä, joten kuka vain, mistä vain voi katsoa päättäjäisjuhlaa. Sen voi myös nähdä edelleen youtubessa tästä linkistä: https://m.youtube.com/watch?v=BOBGmtezmiY.

Tämän jälkeen lähdettiin talvilomalle joka kestää kolme viikkoa. Koulu alkaa nyt vasta 13. päivä tammikuuta, jolloin olemme jo toisen lukukauden opiskelijoita 😊

torstai 5. joulukuuta 2019

Pelastajan ensihoidon opinnot

Ensimmäisen lukukauden lopussa pelastajan koulutus on pääasiassa ensihoitoa. Kävimme ensiksi teoriassa läpi ensihoitoon liittyvät asiat, sen jälkeen siirryimme käytäntöön. Alussa oli ambulanssiin, välineistöön ja tekniikkaan tutustuminen. Katsottiin minkälaisia tarvikkeita ja kuinka paljon hoito,- happirepuissa  ja auton kaapeissa on.


Ensihoito autot meidän harjoiteluissa

Sen jälkeen kävimme harjoittelemassa rastityyppisesti kantotuolin ja paarien käyttöä. Jotta harjoitukset olisivat realistisempia, kurssikaverit olivat "potilaiden rooleissa". Seuraavaksi täällä viikkolla oli vuorossa ensihoidon hengityksen turvaaminen ja ensihoidon lääkkeet. Hengityksen ensihoitotunnilla harjoittelimme ventiloimaan, i-gel, larynxtuubi ja intubaatioputken laittoa. Käytössä oli nuket ja ventiloimme myös toisiamme, oli mielenkiintoista kokea, miten paljeventilaatio tuntuu potilaalle.


Minäkin olen ollut "tajuton potilas" 

I-gel ja larynxtuubi on ensihoitajan työhön kuluva osa, sillä turvataan hengityksen kun potilaan omaa hengitystä ei ole, tai se ei ole riittävä. Vaikka perustason ensihoitajan työhön ei kuuluu intubaatio, lääkärin avustaminen kuuluu, joten on hyvä osata miten intubaatio tapahtuu.

I-gel ja larynxtuubi laitaaminen nukeelle

Ensihoidon tuntien lisäksi opiskeluun kuului myös turvallisuusviestintä, anatomia ja liikunta. Liikunnan tunneilla saamme aina lisää ohjeita oikein liikkumiseen. Liikunnanopettaja omasta kokemuksesta yrittää neuvoa, että pitää liikkua oikein muuten käy huonosti. Tämän opettajan puhekieli on erittäin muistiin tarttuva. Tsökö, on ehkä paras esimerkki niistä, se tarkoittaa rikki (polvi tsökö).
Tällä viikolla loukkantui urheilussa yksi kurssikaveri. Onneksi nyt tulee joululoma, ensivuosi alkaa ensihoidon opinnoilla, niin hän ennättää parantua ennen savusukelus harjoituksia. Pelastajan opinnot ovat niistä harvoista opinnoista Suomessa, missä fyysinen vamma voi estää valmistumista.

Opistolla järjestetään myös  sähly, - ja lentopallo turnauksia. Tämä perinne on jatkunut joka lukukausi ja siihe osallistuvat kaikki pelastajat, päällystökurssilaiset ja opettajat. Juuri viimet viikot pelailille ja kilpailimme  kaikki kurssilaiset iltaisin oppituntien jälkeen. Meidän kurssilla ei tällä lukukaudella kovin hyvin mennyt, pitää treenata nyt puoli vuotta kovaa ja yritämme ensi lukukaudella pärjätä paremmin.