sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Kemikaalisukelukset

Viimeisellä lukukaudella meillä on paljon käytännön harjoitteluita. Vaaralliset aineet, johtaminen ja kemikaalisukellukset. Vielä on tulossa sovellettavat harjoitukset harjoitusalueella, jolloin emme tiedä mitä on tapahtunut. Silloin emme voi valmistautua siihen ollenkaan. Oli se sitten kolari, tulipalo tai öljyvahinko onnettomuus.

Kemikaalisukelluksiin me valmistuimme ensin tutustumalla vaarallisiin aineisiin, sitten suojaustasoihin ja tämän jälkeen toimintamalleihin. On tärkeä osata tunnistaa mikä aine on kyseessä, mikä on vaara ja miten sen torjutaan. Opiskelimme näitä opistolla, kävimme myös kertauksena peruskemiaa luokassa. Kunnes kaikki pohjatieto oli läpikäytynä, alkoi harjoitukset harjoitusalueella.

Ensimmäiseksi me harjoittelimme aineiden tunnistamista kemikaalisukelluksessa. Puimme kemikaalisuojapuvun päällä ja suoritimme tiedustelun. Raportoimme eteenpäin mikä aine on kyseessä, kuinka paljon ja missä muodossa. Seuraavaksi tehtävät vaikeutuivat päivä päivältä. Oli putkivuotojen tukkiminen, säiliövuotojen tukkiminen kiilojen avulla ja viimeiseksi kuumien kaasuvuotojen tyrehdyttäminen. Vaikka harjoituksissa vaarallinen aine on vettä tai höyryä, joudumme silti aina tehtävän jälkeen menemään puhdistusaseman kautta.


                                                  

Kemikaalisukellus
 Kemikaalivuodon tukkiminen

Kemikaalisukelluksen jälkeinen puhdistus
                                          
Harjoitusten väliin mahtui myös kaasuvuotopalojen sammuttaminen, erilaisia kolaritehtäviä, tulipaloja ja demoja. Täytyy tunnustaa, että opinnot ja kouluttaminen on erittäin laadukasta. On käytetty paljon resursseja toteuttamaan kaikki harhoitteluun liittyvä mahdollisimman realistiseksi.

                                        Kaasupalojen sammutusharjoitukset

Näiden harjoitusten lisäksi harjoittelimme johtajuutta pienoismalli luokissa. Kolareita, tulipaloja, käskyjen antamista ja Virven kanavien oikeita asetuksia. On ollut hauskaa leikkiä, kun näemme koko toiminta-aluen pienoismallina. 

    Tieonnetomuusharjoitus pienoismalissa


Opintojen etenemisen epävarmuutta on lisännyt korona ja Opiston johdon jättäytyminen sivuun. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a7f136b-0191-47a2-b014-a7aeecfb9eba .Koronatartuntoja on raportoitu koko ajan lisää, kuitenkin onneksi yhtään tartuntaa ei ole todettu opistolla ja opinnot ovat saaneet jatkua normaalisti.

1 kommentti:

  1. Aikamoista varmaan tuo kemikaalien pelaaminen. Itse olen miettinyt, minkälaiset pakkausmateriaalit niillä on. Varmaan aika tarkka saa olla kun niitä kuljettaakin. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista