sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Cooper testi

Pelastajan koulutuksiin kuuluu paljon käytäntöä ja teoriaa, mutta silti jännittävimmät osat ovat fyysisen kunnon arvioinnit. Cooper-, lihaskunto-, oulunmalli-, ja 100% testi. Fyysiset testit ovat raskaita , joten jos ei pääse niistä läpi, valmistuminen palomieheksi voi peruuntua. Niitä ei voi opetella, joten fyysinen kunto on mikä on.

Oulumallintesti on tehty jo keväällä ja se antaa savusukellukseen valmiuden. Meidän kurssilta kaikki läpäisivät sen. Tässäkin kahdella meidän kurssin opiskelijalta se ei onnistunut ja he joutuivat testin uusimaan. Onneksi kuitenkin kaikki pääsivät lopuksi siitä läpi.

Sitten oli Cooper testin vuoro. Opettaja tässä korosti, että jos 2800 metriä ei mene läpi niin valmistuminen ei onnistuisi. Vaikka se tuntuu pahalta, tutkimustulokset osoittavat, että alle 2800 metriä juoksijat uupuvat alle 20 minuutissa savusukelluksesta. Tämä on vaarallista, joten Cooper testin tulos on oltava yli tämän rajan. Juoksutesti tapahtui Väinölänniemen stadionilla Kuopion keskustassa. Kurssi jaettiin kahteen ryhmään, alle 3000 metrin juoksijat ja yli. Noin 15 juoksijaa lähtivät ensin ja niiden tavoite oli yli 2800 metriä. Tästä ryhmästä vain yksi ei päässyt minimiin ja vain noin sata metriä uupui. Toinen ryhmä aloitti heti kun ensimmäisen  tulokset olivat kirjattu. Minä olin tässä ryhmässä ja tavoite oli yli 3000 metriä.Juoksun aloitin vähän liian nopealla tahdilla, noin 3300 metrin nopeudella. Se osoittautui vääräksi taktiikaaksi ja hyydyin jo neljännellä kierroksella. Jokaa tapauksessa, kun oli juostu noin nopeasti puolet ajasta ja vaikka jouduin hidastaa lopussa, tulos oli 3025 metriä. Tästä olen tyytyväinen. Paras kurssin tulos oli 3407 metriä ja koko kurssin keskiarvo 3006 metriä. Oppilaista 29 läpäisivät sen ja vain yksi joutuu uusintaan.

Seuraavaksi  syysloman jälkeen on tulossa 100% testi sekä sen jälkeen lihaskuntotestit. Lihaskuntotestit eivät jännittä niin paljon, sen sijaan satasen testi jännittää. Lämmön nousu testin aikana johtaa keskeytykseen. Lämpöä emme itse pysty hallitsemaan joten tärkeä on olla levännyt, nestetasapaino kunnossa, eikä testin saa kestää liian kauan. Tehdään vain parhaamme, onnea meille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti