sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Talopolto

 

Talon polto on pelastusopiston opintojen tärkeä viimeinen harjoitus. Pelastajat pääsevät niin lähellä oikeaa tulipaloa, kun on mahdollista. Tällä kertaa meidän kohde oli järven rannalla oleva iso ja vanha hirsikartano. Tarkoitus oli aloittaa yläkerrasta ja savusukeltaa käyttäen alipainetuuletusta. Sen jälkeen alakerran huoneisiin ylipainetuuletus hyökkäykset. 


Iso ja vanha hirsikartano


Aloitimme suunnitelmien mukaan yläkerrassa. Minä olin ensimmäisessä ryhmässä ykkösenä. Ovet aukesivat ja lähdimme ylös. Talossa oli paljon savua, joten käytimme lämpökameraa. Löysimme alkupalon ja samutimme sen helposti. Jotenkin tehtävä tuntui erittäin helpolta. Ehkä ei annettu tarkoituksella tulipalon levitä, ettei harjoitukset loppuisivat kesken. Kun kaikki oppilaat kävivät vuorotelen kaikki yläkerran huoneet samuttamassa, sen jälkeen oli ruokailun aika. Ruoan jälkeen siirrymme alakerran huoneistoihin ja tässä vaiheessa joku huomasi, että yläkerrasta tulee jonkin verran savua. Opettajat päättivät ettei sitä tarvitse sammuttaa, kun enää kolme huonetta oli jäljellä alakerrassa ja ehdimme ne käydä läpi. Se oli ehkä vähän liian aliarvioitua tulen voimaa kohtaan ja tuli pääsi meidät yllättämään. Puimme paineilmalaitteet ja yritimme hyökätä yläkertaan, mutta se olikin jo mahdoton tehtävä. Oli erittäin hyödyllinen savusukellus, koska näin lähellä oikeaa tulipalo en koskaan olen ollut. Sammuttaminen vedellä oli ihan turhaa, koska se ei enää tehonut yhtään.

Puimme paineilmalaiteen ja yritimme hyökätä yläkertään, mutta se oli jo mahdoton tehtävä. Oli erittäin hyödyllinen savusukellus, näin lähellä oikea tulipalo en koskaan olen ollut. Sammuttaminen vedellä oli ihan turha, se ei enää tehonut yhtään. Melkein koko kurssin oppilaan pääsi alakerran hyökäyksien mukaan, itse en enää ehdinut. Heti kun tuli otti vallan, me joudumme jäädyttäämään paloautoja ja suojaamaan viereisiä rakennuksia. Tuli on erittäin voimakas elementti, sen kuten tässä saamme kokea pitää kunnioita.


Paloautojen jäähdyttely


Tästä eteenpäin jäi vain päätäjäiset ja diplomien vastaanottaminen. Katsotaan miten korona aikana sen saamme järjestetty. Aika Opistolla on lähestymässä loppua, haikea fiilis.

Pelastuskurssi 109 talonpolttoharjoitus

1 kommentti:

  1. Minusta on hienoa että näistä harjoituksista puhutaan ja myös näytetään materiaalia. Paloturvallisuus on kyllä ehdottomasti sellainen, josta on pidettävä huolta. Siinä kun voi vahingon sattuessa mennä koko omaisuus ja jopa henkiä. Meillä on nyt lähiaikoina tulossa paloilmoittimen varmennustarkastus.
    https://alco.fi/

    VastaaPoista